Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 3. 2012,
18.47

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

državna pomoč

Četrtek, 22. 3. 2012, 18.47

5 let, 6 mesecev

Vlada razveljavila sklep o državni pomoči Tosami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je na predlog ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo sklenila razveljaviti sklep o dodelitvi državne pomoči Tosami za prestrukturiranje.

Tosama se v obdobju po letu 2009 sooča z naraščajočimi izgubami, zmanjševanjem prodaje, povečevanjem zalog, zmanjšanjem izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti, padanjem denarnih tokov, naraščajočimi dolgovi in rastočimi stroški obresti. Vlada ugotavlja, da je družba v težave zašla predvsem zaradi izrazito povečanih finančnih obveznosti družbe, ki so posledica prevzema v letu 2008 in leto pozneje tudi pripojitve družbe Sana Investicije.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je zato vladi predlagalo, da v primerih, ko se je v obdobju zadnjih štirih let od vložitve vloge za dodelitev državne pomoči izvedel prevzem družbe po principu finančnega vzvoda, zaradi katerega je družba zašla v težave, ne dodeli državne pomoči za reševanje ali prestrukturiranje kot družbi v težavah.

"Tipičen primer neodgovornega ravnanja lastnikov" "Ker Tosama predstavlja tipičen primer neodgovornega ravnanja lastnikov v procesu pridobivanja lastniških deležev, je ministrstvo predlagalo vladi, da razveljavi sklep o dodelitvi države pomoči," so še sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Prejšnja vlada je Tosami odobrila državno pomoč z odložnim pogojem v skupni višini skoraj 5,5 milijona evrov, od tega 1,48 milijona evrov nepovratnih subvencij in štiri milijone evrov v obliki poroštva za najem posojila. V zameno je vlada med drugim zahtevala dokapitalizacijo Tosame v višini najmanj milijona evrov. Državna pomoč bi se sicer dodelila pod pogojem, da bi bila ta odobrena na podlagi posamične priglasitve Evropski komisiji.

Sklep prejšnje vlade o dodelitvi državne pomoči Tosami je že takrat zbodel sedanjega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava, ki se je takrat omenjal kot najverjetnejši minister v novi vladi. Žerjav takrat pozval k preklicu takšnega sklepa, kar je zdaj izvedla vlada.

Tosama: Vlada bo odškodninsko odgovorna za nastalo škodo tovarni Vodstvo Tosame je sicer v minulih dneh vlado Janeza Janše opozorilo, da bo v primeru razveljavitve vladnega sklepa o dodelitvi državnih sredstev odškodninsko odgovorna za nastalo škodo tovarni.

Vodilni Tosame - Tomaž Brdnik, Žiga Hieng in Mojca Šimnic Šolinc - so po pisanju Financ prejšnji teden vladi poslali dopis, v katerem so navedli, da so že začeli izvajati načrt prestrukturiranja - tudi v delu, ki je sofinanciran z državnimi sredstvi.

Ne spreglejte