Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 1. 2011,
13.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 25. 1. 2011, 13.12

7 let, 2 meseca

Vlada odgovorila na zahteve obrtno-podjetniške zbornice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada se je danes na delovnem sestanku s predstavniki OZS opredelila do ključnih zahtev zbornice.

Obrtniki se z nekaterimi vladnimi predlogi strinjajo, na nekatere rešitve še čakajo, glede nekaterih zahtev, kot je insolvenčna zakonodaja, pa še niso povsem zadovoljni. Vladne predloge bo v četrtek obravnaval upravni odbor OZS. Delovnega sestanka o uresničevanju zahtev OZS so se poleg predstavnikov OZS udeležili ministri oz. predstavniki ministrstev za finance, za gospodarstvo, za javno upravo, za promet, za pravosodje, za okolje, za delo in za kmetijstvo. Po besedah ministrice za gospodarstvo Darje Radić so bile na dnevnem redu ključne zahteve zbornice in ne vseh 93 zahtev, kolikor jih je lani na vlado naslovila OZS.

Preprečevanje plačilne nediscipline

Kot je še pred koncem sestanka novinarjem zatrdila Radićeva, so v OZS najbolj zadovoljni s predlogi ministrstva za finance glede preprečevanja plačilne nediscipline. Ministrstvo je namreč že pripravilo nov zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, ki bo uvedel najdaljši dovoljeni plačilni rok in obvezen večstranski pobot medsebojnih obveznosti. Obrtniki pozdravljajo tudi novelo zakona o javnem naročanju, ki določa obvezna neposredna plačila podizvajalcem, hkrati pa odpravlja možnost, da bi bili podizvajalci hčerinska podjetja glavnih izvajalcev.

V OZS so zadovoljni tudi z rešitvijo, da se z zakonom o DDV določi obveznost dolžnikov, da potrdijo svoje račune pred uveljavitvijo odbitnega DDV. "Ta instrument bo zmanjšal število izvršb in neporavnanih terjatev, hkrati pa bo prispeval k zmanjšanju plačilne nediscipline," je prepričana ministrica Radićeva.

Povečanje kreditne dejavnosti na trgu

"Strinjali smo se, da na področju plačilne discipline največji problemi izhajajo iz pomanjkanja likvidnih sredstev v državi, zadolženosti podjetij in kreditnega krča," je zatrdila Radićeva in v zvezi z odpravo kreditnega krča napovedala dodaten ukrep ministrstva za finance, s katerim bi banke spodbudili k povečanju kreditne dejavnosti na trgu.

Kot pravi ministrica, so v OZS zadovoljni tudi z ukrepi na področju zmanjševanja sive ekonomije. Vlada je že sprejela zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, v zvezi s tem področjem pa predlaga še vrsto drugih ukrepov. Radićeva je med njimi izpostavila uvedbo davčnih blagajn, na podlagi česar bo lažje registrirati promet, ter spremembe zakona o graditvi objektov, na podlagi katerih se bodo zmanjšale pravice za gradnje v lastni režiji (okoljsko ministrstvo je predlagalo, da se v lastni režiji lahko gradijo objekti samo do velikosti 30 kvadratnih metrov).

Ne spreglejte