Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2013,
12.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 10. 2013, 12.15

7 let, 2 meseca

Vlada obravnavala nepremičninski zakon, a ga ni sprejela (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je obravnavala zakon o nepremičninah, vendar so se dogovorili, da je potrebno še nekaj usklajevanja, zato ga danes niso sprejeli.

So pa sklenili, da nadaljujejo z obravnavo na naslednji seji in takrat zakon tudi sprejmejo, je na začetku novinarske konference po seji vlade povedal tiskovni predstavnik Boštjan Lajovec. Predlagani nepremičninski davek bo prehudo obremenil upokojence, je pred sejo vlade dejal prvak stranke DeSUS Karl Erjavec.

O zakonu se bo še enkrat usklajevala koalicija Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je na novinarski konferenci dejala, da razume, da ljudje v času, v katerem živimo, vsako odločitev za višji davek čutijo kot dodatno breme. Hkrati poziva k premisleku, ali je ta davek sprejemljiv z vidika zagotavljanja sredstev, ki so nujna za izplačilo vseh socialnih transferjev in pokojnin. "Je pa res, da je nepremičninski davek na žalost tesno povezan s proračunom," je še dejala Kopač Mrakova.

Minister za zdravje Tomaža Gantarja je po seji vlade povedal, da se bo o tem zakonu še enkrat usklajevala koalicija, kmetijski in okoljski minister Dejan Židan pa, da so ministri povedali svoja stališča in se dogovorili, da do prihodnjega četrtka, ko še potekajo usklajevanja zakona med resorji in tudi s predstavniki nevladnih organizacij, tega zakona ne komentirajo.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je dejal, da bo kljub še enemu usklajevanju zakon ostal v takšni obliki, kot je, morda s tehničnimi oz. manjšimi popravki.

Erjavec o potrebi po izračunih učinkov, ki naj bi jih Bratuškova že naročila Izjava predsednika stranke DeSUS, da naj bi vlada pred obravnavo zakona o nepremičninah naročila izračune učinkov zakona o nepremičnih, zveni nekoliko nenavadno ob tem, da je Alenka Bratušek, kot piše današnji Dnevnik, finančnikom naložila, naj pripravijo 40 izračunov davka za različne kategorije nepremičnin, saj naj bi bila davčna bremena po Sloveniji zelo različna.

Povedal je še, da bo zato predlagal, da obravnavo in potrjevanje zakona odložijo za dva tedna, v tem času pa pripravijo informativne izračune glede njegovih učinkov. Stranka DeSUS bo sicer zakon podprla, če bo usklajen z zvezo društev upokojencev.

Erjavec je v izjavi novinarjem pred sejo vlade pojasnil, da se je danes sestal z vodstvom Zveze društev upokojencev Slovenije. Oboji so zaradi prvih izračunov o učinkih predloga zakona o davku na nepremičnine, o katerem danes razpravlja vlada, zaskrbljeni.

Erjavec se boji družbenih nemirov Po podatkih, s katerimi razpolagajo, se lahko zaradi davka na nepremičnine kar veliko upokojencev znajde v težkem položaju, je povedal Erjavec. Spomnil je, da je bilo po t. i. Jazbinškovem zakonu odkupljenih veliko stanovanj, ki pa jih v tem trenutku ni mogoče prodati, "ker je nepremičninski trg mrtev".

Priznava, da so predvideni učinki zakona že vračunani v predlogu proračuna za prihodnji dve leti, a vlada mora po Erjavčevih besedah pripraviti vzdržen zakon, ki ne bo povzročil družbenih nemirov.

Čeprav zakon o davku na nepremičnine še ni povsem politično usklajen, se je danes vendarle znašel na seji vlade. Rešitve zakona, od katerega si vlada v proračunu za prihodnje leto obeta več kot 200 milijonov evrov, razburjajo javnost, še posebej jim nasprotujejo v nekaterih interesnih skupinah, kmetje, podjetniki, upokojenci in verske skupnosti, občine itn.

Kmetje grozijo s protestom Kmetje, čeprav je vlada precej popustila, tako še vedno niso zadovoljni s stopnjami obdavčitve, zato se nameravajo z vlado pogajati tudi po sprejetju zakona, sicer pa je njihova napoved protesta, če jim vlada ne bo prisluhnila, še vedno aktualna.

S sprejetjem zakona se mudi, saj naj bi ga v državnem zboru obravnavali po hitrem postopku, veljati pa naj bi začel 1. januarja 2013.

Ne spreglejte