Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 3. 2012,
16.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ustava

Četrtek, 15. 3. 2012, 16.47

7 let, 2 meseca

Vlada določila delovni osnutek predloga zakona o fiskalnem pravilu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je sprejela delovni osnutek predloga zakona o fiskalnem pravilu, ki bo podrobneje uredil vsebino ustavnega določila o zlatem oziroma fiskalnem pravilu.

Formalno še ne gre za predlog, saj mora DZ najprej sprejeti spremembo ustave, je po seje vlade povedal minister za finance Janez Šušteršič.

Proticiklična naravnanost Šušteršič je pri osnutku predloga zakona izpostavil dve zadevi. Ena je njegova proticiklična naravnanost, saj dopušča primanjkljaj v časih, ko se bruto domači proizvod (BDP) krči ali pa njegova rast v daljšem časovnem obdobju občutno zaostaja za trendno. Višina dovoljenega primanjkljaja je pri tem omejena. V časih konjunkture oziroma rasti, ki presega trendno, pa predlog zakona predvideva ustvarjanje proračunskih presežkov.

Fiskalni svet kot samostojno in neodvisno posvetovalno telo Druga novost, ki jo je izpostavil minister, pa je vzpostavitev fiskalnega sveta kot samostojnega in neodvisnega posvetovalnega telesa za neodvisno oceno javnofinančne politike. Fiskalni svet bo med drugim pred vložitvijo predloga proračuna v DZ presojal, ali ta sloni na realnih temeljih in ali je v skladu z zlatim pravilom. Fiskalni svet bo na proračunski predlog podal tudi svoje soglasje.

V kolikor se v obdobju do sprejema proračuna spremenijo izhodišča, na podlagi katerih je vlada določila predvidene prihodke in odhodke, mora vlada ponovno določiti obseg predvidenih prihodkov in odhodkov in ga ponovno posredovati v soglasje fiskalnemu svetu.

Fiskalno pravilo v veljavi z letom 2015? Vlada je minuli teden sprejela predlog spremembe 148. člena ustave, s katerim bo Slovenija v sladu z medvladno pogodbo o fiskalnem paktu v ustavo vnesla zlato pravilo, po katerem mora biti državni proračun uravnotežen ali v presežku. Vlada si želi, da bi fiskalno pravilo začelo veljati leta 2015, vendar pa morajo biti vsi proračuni od sprejetja ustavne spremembe taki, da bodo omogočili poznejše učinkovanje tega pravila.

Predlog zakona, s katerim se bo natančno opredelila izvedba tega pravila, bo morala potrditi dvotretjinska večina v DZ.

Ne spreglejte