Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 1. 2011,
18.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 26. 1. 2011, 18.07

7 let, 2 meseca

Vlačič: S spremembo predpisov do lažje oddaje mariborskega letališča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za promet Patrick Vlačič se je v okviru obiska vlade v Podravju oglasil tudi na mariborskem letališču, kjer si je ogledal gradbišče novega potniškega terminala.

Kot je poudaril v izjavi za medije, ministrstvo pripravlja predlog novele zakona o letalstvu, ki bi omogočila lažjo oddajo letališke infrastrukture v dolgoročni najem.

"Sedanji sistem je takšen, da očitno ni bil dovolj privlačen za morebitne operaterje. Predlagali bomo spremembo predpisov, da bi se omogočila oddaja takšnega državnega premoženja v povezavi s poslovanjem," je pojasnil Vlačič. Ob tem je napovedal, da bo ministrstvo predlog novele "zelo kmalu" dalo v vladno proceduro.

Dela pri gradnji novega potniškega terminala naj bi ponovno stekla Po Vlačičevih besedah bo ministrstvo v kratkem naredilo tudi "določene poteze", ki bodo omogočile, da bodo dela pri gradnji novega potniškega terminala ponovno stekla. Na novinarsko vprašanje, za katere poteze gre, Vlačič ni želel odgovoriti. Dejal je le, da bo to znano v prihodnjih dneh.

Kmalu oživitev mariborskega letališča?

Vlačič je ponovno poudaril zainteresiranost države za oživitev mariborskega letališča. Po njegovih besedah država takšen odnos do letališča dokazuje tudi z investicijami v letališko infrastrukturo, kot je gradnja novega potniškega terminala. Ob tem je Vlačič opozoril, da bosta morala tudi operater in regija narediti več za pritegnitev letalskih prevoznikov.

Sonc: Prihodnost letališča ni nič drugačna, kot je bila doslej Ministru sta se pri ogledu letališča pridružila tudi generalni direktor direktorata za civilno letalstvo Mirko Komac in direktor družbe Aerodrom Maribor Matjaž Sonc. Slednji je v izjavi za medije dejal, da zaradi tokratnega obiska ministra "prihodnost letališča ni nič drugačna, kot je bila doslej". Sonc je še izrazil upanje, da bo gradnja potniškega terminala čim prej končana.

Ministrstvo za promet in družba Aerodrom Maribor, ki od leta 2006 upravlja letališče Edvarda Rusjana Maribor, sta 31. decembra lani ponovno podaljšala pogodbo o uporabi letališke infrastrukture. Najnovejši aneks podaljšuje veljavnost pogodbe do oddaje mariborskega letališča v dolgoročni najem oziroma največ do konca leta 2011.

Eno najtežjih let doslej

Lansko leto je bilo za mariborsko letališče eno najtežjih doslej, saj so ostali ne le brez redne letalske linije, pač pa pri njih niso izvajali niti čarterskih potniških letov. Za nameček sta bila neuspešna kar dva razpisa ministrstva in javni poziv k neposrednim pogajanjem, s katerim so želeli priti do dolgoročne najemne rešitve.

Ne spreglejte