Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2013,
13.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

samooskrba Slovenija meso

Ponedeljek, 18. 3. 2013, 13.56

7 let, 2 meseca

Višnar: Kot nacija moramo poskrbeti zase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija lahko sama zagotovi varno in zdravo domačo hrano, vendar je treba več sodelovanja in konsenza med vsemi členi domače prehranske verige, da bi se tako dvignila samooskrba.

To je temeljno sporočilo današnje okrogle mize z naslovom Kupec želi slovensko! Ali lahko to zagotovimo?, ki jo je pripravila Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij na Gospodarski zbornici Slovenije. V razpravi so sodelovali predstavniki slovenskih proizvajalcev, predelovalcev, trgovcev in Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin z ministrstva za kmetijstvo in okolje. Višnar: Cene mesa prenizke v Sloveniji! V Sloveniji po mnenju generalnega direktorja Farme Ihan Marka Višnarja lahko zagotovimo zdravo in varno domačo hrano po dostopnih cenah. "Preprosto moramo poskrbeti sami zase, če se ne bomo zbudili, ne bomo preživeli," opozarja prvi mož ihanske prašičje farme. Cene mesa v Sloveniji pa so ta hip bistveno prenizke, v povprečju dvajset odstotkov nižje kot v državah EU, še dodaja Marko Višnar.

Nujno več sodelovanja med posameznimi členi prehranske verige Potrebno bo več sodelovanja med posameznimi členi prehranske verige, od rejcev, pridelovalcev, prek predelovalcev in trgovine do končnega kupca, so bili danes enotnega mnenja razpravljavci. Zdajšnja realnost pa je taka, da posamezni členi verige še preveč vlečejo vsak na svojo stran, kupce pa na koncu najbolj zanima prav cena izdelka, tudi mesa. Čeprav drži, da zlasti pri svežem mesu slovenskega potrošnika, kar okoli sedem deset odstotkov je takšnih, zelo zanima poreklo mesa oziroma kje je bila žival rejena. Največja težava je majhnost slovenskega trga Tudi v Perutnini Ptuj po besedah članice uprave Nade Krajnc ugotavljajo, da bi morali vsi deležniki v prehranski verigi pri nas bolj sodelovati. Slovenija je pač majhen trg, ki ga poceni uvoz tujega mesa (svinjskega, perutninskega …) lahko takoj destabilizira, saj poruši razmerja med posameznimi členi prehranske verige. To pa pomeni veliko nevarnost za domače rejce in prihodnost domače predelovalne industrije.

Balažič: Marže trgovcev v Sloveniji v povprečju EU Za prvega moža Mercatorja Tonija Balažiča je varna in zdrava hrana v veliki meri odvisna od lokalnosti. Prav zato bo najboljši sosed prihodnji mesec v redni prodaji začel prodajati izključno le domače sveže meso. To meso pa bodo začeli na lastno pest še bolj pregledno označevati kot doslej, da bo še bolj vidno poreklo oziroma sledljivost mesa. Mercator v svojih trgovinah proda več kot deset tisoč ton svežega mesa različnih vrst na leto. Prodaja svežega mesa izključno domačega izvora pa ne pomeni, da v akcijah Mercator ne bo več ponujal tudi mesa iz drugih držav. "Ponujati moramo blago (tudi sveže meso, op. p.), ki si ga lahko potrošnik privošči," je bil danes jasen prvi mož Mercatorja, Toni Balažič. Marže trgovcev v Sloveniji so po Balažičevem mnenju v povprečju držav EU.

Ne spreglejte