Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 3. 2011,
12.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 26. 3. 2011, 12.03

7 let, 2 meseca

Višje sodišče zavrnilo tožbo Mercate v primeru Splošne plovbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Višje sodišče je zavrnilo tožbo Mercate, ki je zahtevala razveljavitev pogodbe, s katero je država 43,2-odstotni delež v Splošni plovbi neodplačno prenesla na Slovensko odškodninsko družbo.

"Ugotovitev ničnosti pogodbe ne more biti sama sebi namen"

Sodišče je tožbo Mercate, ki je 24,25-odstotna lastnica Splošne plovbe, zavrnilo pravnomočno. "Mercata bi morala izkazati možnost, da bi v nadaljnjem sodnem ali drugem postopku uveljavila kakšno svojo pravico ali korist, saj ugotovitev ničnosti pogodbe ne more biti sama sebi namen, ker bi bilo to v nasprotju z načelom pravne varnosti," je ugotovilo sodišče.

Država je 43,2-odstotni delež v Splošni plovbi leta 2006 neodplačno prenesla na Slovensko odškodninsko družbo (Sod), Kapitalska družba (Kad) in Sod pa sta nato v Splošni plovbi od Banke Koper pridobila vsak še 5,25-odstotni delež. Brez deleža Banke Koper v Splošni plovbi namreč ne bi imela večinskega deleža.

Mercata ni bila v neenakopravnem položaju

V začetku leta 2007 sta se Sod in Kad odločila, da prodata 29,6-odstotni delež v Splošni plovbi, v družbi pa obdržita 25 odstotkov plus eno delnico. Delež sta prodala nemškemu ladjarju Döhleju, na javni dražbi pa je sodelovala tudi Mercata.

Sodišče je ugotovilo, da Mercata pri prodaji deleža nemškemu ladjarju ni bila v neenakopravnem položaju. "V postopku dražbe je imela vse možnosti enakopravnega konkuriranja. Omenjeni delež bi na dražbi lahko odkupila, če bi podala najvišjo ponudbo," je ocenilo sodišče.

Izkoristili bodo vsa pravna sredstva

Lastnik Mercate Peter Mahnič je ocenil, da bi ničnost pogodbe moralo zahtevati državno pravobranilstvo, vendar je, tako Mahnič, nastopilo proti Mercati. Kljub temu, da je sodba višjega sodišča pravnomočna, bodo izkoristili vsa pravna sredstva, ki jih omogoča zakonodaja, in vložili zahtevek za revizijo, je napovedal Mahnič.

Višje sodišče naj bi v kratkem razsodilo tudi v drugi pritožbi Mercate, v kateri ta zahteva razveljavitev pogodbe pri prodaji državnega deleža v Splošni plovbi deleža nemškemu ladjarju. Obe zahtevi sta bili na prvi stopnji zavrnjeni.

Ne spreglejte