Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2013,
9.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mleko Agroind

Sobota, 8. 6. 2013, 9.59

7 let, 2 meseca

Vipavska kmetijska zadruga išče novega lastnika za mlekarno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pomanjkanje mleka v zadnjih mesecih, predvsem pa nezmožnost plačevanja odkupljenega mleka, so pripeljali Kmetijsko zadrugo Vipava do tega, da je začela iskati kupca za mlekarno.

Ta je sicer del družbe Agroind, vendar želi zadruga reševati predvsem vinogradniški del družbe, saj v dolini več kmetov živi od pridelave grozdja kot od mleka.

Trije resni ponudniki za mlekarno "Po številnih poskusih in po pogovorih s številnimi možnimi partnerji smo prišli do treh resnih ponudnikov za našo mlekarno," je povedal direktor Agroinda Boris Jež. Tako so tik pred sklenitvijo prodaje z enim izmed njih, dogovoriti se morajo le še okrog višine kupnine ter načinu prodaje in plačila.

Želijo si, da bi bila kupnina realna in tako visoka, da bi lahko z njo pokrili del dolgov, ki jih imajo pri nekaterih bankah. Dokončna odločitev o prodaji naj bi bila po Ježevih besedah znana do konca junija.

Med kupci so iskali take, ki bodo ohranili mlekarsko dejavnost na Vipavskem "Do odločitve o prodaji mlekarne je prišlo zaradi preteklega poslovanja. Po temeljitem premisleku in pogovorih je bila to skupna odločitev lastnikov in vodstva Agroinda, saj je Vipavska dolina pretežno vinogradniški okoliš, zato bodo vse sile namenili za ohranitev in razvoj tega," je povedal Jež, ki je zatrdil, da so tudi med kupci iskali take, ki bodo ohranili mlekarsko dejavnost na Vipavskem.

Direktor Agroinda je izpostavil predvsem nanoški sir, ki je bil prvo živilo z zaščitenim geografskim poreklom v Sloveniji, certifikat pa so v mlekarni vipavskega Agroinda pridobili leta 2003. Leta 2011 so nanoški sir v Bruslju zaščitili tudi s certifikatom geografskega porekla na evropski ravni, zato mora po direktorjevem mnenju njegova proizvodnja ostati tudi v prihodnje.

Mleko za proizvodnjo nanoškega sira, ki ga pridelujejo na območju planote Nanos, Vipavske doline, Krasa, Trnovsko-Banjške planote, Postojnske kotline in dela Idrijskega hribovja, se odlikuje po visoki vsebnosti beta karotena, zato je nanoški sir intenzivno rumene barve. Zaradi specifične mikroflore vinorodnega območja, kjer se nahajajo zorilnice sira, se po dvomesečnem zorenju sira izoblikuje poseben, pikanten okus sira, ki je značilen za nanoški sir.

Ne spreglejte