Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 3. 2011,
13.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 26. 3. 2011, 13.26

7 let, 2 meseca

Vidošević: Če Agrokor kupi delež v Mercatorju, bo ta v lasti bank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če bo hrvaški Agrokor kupil 23,34 odstotni delež v Mercatorju, ki ga prodaja Pivovarna Laško, bodo lastnice deleža dejansko banke.

Enako se je zgodilo tudi v primeru prevzema Droge Kolinske s strani hrvaške Atlantic Grupe, je v pogovoru za Večer povedal predsednik Hrvaške gospodarske zbornice in prvi mož Kraša Nadan Vidošević.

Drogo Kolinsko je lani prevzela Atlantic Grupa. "Nič nismo kupili! V resnici je Droga Kolinska v lasti bank, ki so financirale Atlantic Grupo, da jo je kupila. Koliko je lastnega kapitala v bilancah, samo po tem se meri, čigavo je kaj," je dejal Vidošević.

"Banke so ključne" Prepričan je, da multinacionalk ta podjetja ne zanimajo. "Emil Tedeschi lahko s svojim menedžmentom vse naredi za Drogo, pa bo vsako leto tekel tekmo, ki jo bodo diktirale banke. Agrokorjev Ivica Todorić tudi. Banke so ključne. Zmanjšale so lastno tveganje. To je ves smisel teh operacij," je dejal.

"Spet bo vse v interesu bank" Agrokor je izkazal interes za nakup slabe četrtine Mercatorja, ki je v lasti laški pivovarne. Kako se bo zgodba razpletla, Vidošević ne ve. "Če slovenska vlada pri bankah izpogaja ugodnejše kreditiranje, Pivovarna Laško ne bo prodala, v nasprotnem primeru pa bo, in to najugodnejšemu ponudniku. In spet bo vse v interesu bank," je prepričan.

Če Slovenija želi, da Mercator ostane v domačih rokah, se mora, tako Vidošević, "potruditi po svojih kanalih in organizirati kapital".

"Agrokor je kakovostno podjetje" Vidošević meni, da bo Mercator kvalitetno posloval naprej. "Če Todorić vstopi, podjetje ne bo tehnično, razvojno stagniralo, tega si ne predstavljam," je dejal. Agrokor je po njegovem kakovostno podjetje, tako Tedeschi kot Todorić pa bosta ohranila poslovanje.

"Ne bosta odpuščala, prepričan sem. Paziti morata na konkurenco. In še novi igralci se lahko pojavijo," pojasnjuje. Glede bojazni, da na policah Mercatorja v primeru Agrokorjevega prevzema ne bo več slovenskih izdelkov, pa je dejal, da bo vsak lastnik racionalen. "Ne bo menjal kapitana, če je prvovrsten, in toliko bolj, če je kapitan domače proizvodnje. Če je laško pivo prvo v svoji kategoriji, bo ostalo na policah," je dejal Vidošević.

Spregovoril je tudi o Sloveniji, ki je po njegovi oceni pozitiven primer in zgled. "Konec osemdesetih ste določili jasne politične cilje in jih v devetdesetih udejanjili, preprosto moralo je priti do rezultata," je dejal in izrazil obžalovanje, da med državama obstajajo spori.

Ne spreglejte