Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
13.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odpuščanje

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 13.45

7 let, 2 meseca

Video: Delavcem Himarja odpovedi, za njih se zanimajo drugi delodajalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stečajni upravitelj podjetja Himar, ki ga je lastnik Vladimir Palčec med kolektivnim dopustom pahnil v stečaj, je več kot polovici od skupaj 192 zaposlenih razdelil odpovedi delovnega razmerja.

Stečajni upravitelj Milan Vajda bo ostalim, ki se na sedežu podjetja niso zglasili osebno, odpovedi poslal po pošti. Kot je povedal Vajda, si bodo delavci s tem odprli pot za uveljavitev pravic, ki jim po zakonu pripadajo za primer brezposelnosti - torej na zavodu za zaposlovanje in pozneje na jamstvenem skladu. Ob tem so danes od zavoda za zaposlovanje prejeli tudi vse potrebne informacije o tem, kako lahko uveljavijo svoje pravice. Sicer pa se po njegovih informacijah in odzivih, ki jih dobiva, kažejo možnosti za to, da bi vsaj del delavcev po prijavi na zavodu kmalu ponovno prišel do zaposlitve, saj se tako nanj kot tudi na nekdanjega delodajalca obračajo drugi delodajalci, ki jih zanimajo delavci. Delavci so po Vajdovih besedah do začetka stečaja prejeli vsa plačila, tudi regres, ostalo je le še vprašanje plač za avgust in izplačila odpravnin, kar bodo morali uveljavljati preko jamstvenega in preživninskega sklada.

Šlo je za avtonomno odločitev lastnika V naslednji fazi stečajnega postopka bodo svoje terjatve morali prijaviti tudi drugi upniki, zato zdaj še ni mogoče reči, v kolikšni meri bi ti lahko bili poplačani. Vendar pa po sedanjih informacijah obveznosti ni veliko, je dejal Vajda in dodal, da je ključni razlog za stečaj insolventnost podjetja, vodstvo podjetja pa je takoj ko se je to zgodilo, sprožilo stečajni postopek.

"Šlo je za avtonomno odločitev lastnika, ki ni čakal, da bi družba zašla v neko agonijo, ampak je takoj, ko je ocenil, da ne more poslovati, sprožil postopek. V večini ostalih primerov se je čakalo in delavce spravljalo v negotovost, postopki so se vlekli, nato pa so šla podjetja v stečaj bodisi s strani zaposlenih ali uprave podjetja," je dejal stečajni upravitelj.

Vajda je posebej izpostavil specifičnost stečaja, saj je šlo za podjetje, ki je delavce posojalo drugim znotraj Palčeceve skupine, zato podjetje za seboj ni pustilo nedokončanih poslov, težišče stečaja pa je zato zagotovitev pravic delavcem. Kolektivni dopust, na katerem so bili delavci, se bo kmalu iztekel, po besedah Vajde pa stečaj tudi pomeni, da se ustavlja proizvodnja na tem segmentu v podjetjih, v katerih so ti doslej delali.

Ne spreglejte