Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2014,
19.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

GZS Banka Slovenije

Sreda, 26. 2. 2014, 19.30

7 let, 2 meseca

Viceguverner Fabijan: Oblikujemo sistem, s katerim bi čim hitreje rešili podjetja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za razdolžitev in prestrukturiranje podjetij, ki imajo zdrava jedra in denarni tok, potrebujemo bolj odločno dogovarjanje bank in konsolidacijo terjatev.

Zagotoviti pa je treba tudi boljše upravljanje in strateške vlagatelje, so ugotavljali na okrogli mizi na GZS v Ljubljani. Viceguverner Banke Slovenije Janez Fabijan je povedal, da oblikujejo sistem, da bi čim hitreje rešili podjetja, ki so perspektivna in imajo denarni tok. Banke se bi morale v določenem roku odločiti, ali bodo podprle podjetje ali ne, ali bodo sprejele moratorij plačila posojil in s skrbnim pregledom ugotavljale, ali je družba perspektivna. Sledili bi konverzija terjatev, poslovno prestrukturiranje in nazadnje lastniški vstop strateškega partnerja.

Na DUTB pričakujejo še za okoli 1,1 milijarde evrov terjatev iz Abanke Na DUTB je trenutno za 3,3 milijarde evrov terjatev iz NLB in NKBM, pričakujejo jih še za okoli 1,1 milijarde evrov iz Abanke. Je pa v bankah po Fabijanovih besedah ostalo še za okoli šest milijard evrov terjatev, ki zamujajo več kot 90 dni. V tej luči se je zavzel za oblikovanje jamstvene sheme, ki bi bankam omogočila omenjeno sodelovanje pri prestrukturiranju podjetij.

Član uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Blaž Brodnjak je zanikal, da NLB ne želi sodelovati pri prestrukturiranju, in opozoril na težave pri dogovarjanju v primeru večjega števila bank upnic. Največja težava je pri družbah, ki so "žive" in potrebujejo takojšnje odločitve bank, na primer glede obratnega kapitala ali jamstev, da lahko poslujejo, pravi Brodnjak, ki se zato zavzema, da bi bile banke bolj odločne.

"Ključni korak je, da se bankirji poenotimo o ključnih načelih, ki se jih moramo držati pri prestrukturiranju, da bomo lahko bolj učinkoviti," je dejal Brodnjak. To po njegovih besedah vključuje bolj pogumno odločanje, tudi glede morebitnega poplačila, in konsolidacijo upnikov, da se zmanjša kompleksnost. Ključna kriterija sta po njegovih besedah ustvarjanje denarnega toka in dolgoročna perspektiva konkurenčnosti.

Po Brodnjakovih besedah so pomembni tudi obstoječi lastniki in vodstva, ti naj, če ne morejo zagotoviti kapitala in prestrukturiranja, ekonomskim lastnikom (bankam) omogočijo prevzem vodenja in poiščejo lastnike, ki bodo družbo lahko razvojno podprli.

Grahek je menil, da je za ves proces potreben nekakšen katalizator Direktor družbe Capital Genetics Andraž Grahek je menil, da je za ves proces potreben nekakšen katalizator, da bi bili vsi deležniki pripravljeni na dogovor in tudi na to, da bi "pogoltnili" izgubo v zameno za to, da podjetje preživi in je v prihodnosti bolje upravljano.

Meni, da bo treba vire, potrebne za prestrukturiranje, vsaj deloma iskati v tujini. Lahko bi šlo za naložbe v DUTB, če bo družba odprta za privatizacijo, z DUTB ali z bankami, dodaja. Po njegovem mnenju bi se bilo z vidika zaupanja iz tujine smiselno osredotočiti na nekaj rešljivih primerov.

Svetovalec upravnega odbora DUTB Torbjörn Mansson je dejal, da se bodo od primera do primera odločili za strategijo upravljanja naložbe, da bi zagotovili čim večji izkupiček za državo, za tem pa ni kakšne skrite – družbene ali politične – agende.

Morebitna sprememba v lastništvu DUTB – centralna banka je omenjala razmislek o delni privatizaciji – ne bi spremenila njenega trenutnega delovanja, pravi Mansson, a bi bilo zanimanje vlagateljev dobro merilo učinkovitosti delovanja.

Ne spreglejte