SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velika Britanija zvišala DDV na 20 odstotkov

2

termometer

Velika Britanija je zvišala davek na dodano vrednost (DDV), in sicer za 2,5 odstotne točke na 20 odstotkov.

Z zvišanjem davka naj bi se v državni proračun steklo letno 13 milijard funtov (20 milijard dolarjev), je sporočila britanska vlada.

Orožje za znižanje proračunskega primanjkljaja Britanski finančni minister George Osborne je zvišanje DDV označil kot močno orožje za znižanje proračunskega primanjkljaja, ki naj bi v letu 2010 dosegel 150 milijard funtov. V času evropske dolžniške krize in velikega javnofinančnega primanjkljaja britanska vlada niti nima druge možnosti kot zvišanje davkov.

Zvišan napačen davek ob napačnem času? Toda opozicija ob zvišanju DDV poudarja, da je britanska vlada zvišala napačen davek, zvišanje pa da je prišlo ob napačnem času. Zvišanje DDV bo po njihovem prepričanju oklestilo domačo potrošnjo, zvišalo cene goriv in brezposelnost ter upočasnilo gospodarsko rast.

DDV že zvišala Poljska Velika Britanija se je tako z zvišanjem DDV pridružila večini držav v Evropski uniji, ki so se odločile z zvišanjem DDV polniti proračun. S 1. januarjem je denimo DDV že zvišala Poljska.

Velika Britanija je oktobra lani napovedala največji rez v javno porabo po drugi svetovni vojni. Petletni varčevalni načrt predvideva dobrih 80 milijard funtov prihrankov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin