SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velika Britanija bo z gradnjo 200 tisoč nepremičnin ohladila trg

1

termometer

Britanska vlada namerava zgraditi 200 tisoč novih stanovanjskih nepremičnin, da bi preprečila napihovanje nepremičninskega balona.

Britanski finančni minister George Osborne je v Londonu napovedal ukrepe za preprečitev napihovanja nepremičninskega balona. Britanska centralna banka je po njegovih besedah dobila "vsa potrebna orožja", da bo lahko ukrepala proti tveganjem na nepremičninskem trgu in zajezila rast cen stanovanjskih nepremičnin, predvsem v Londonu.

Vlada se je očitno odločila prisluhniti Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF), ki je pred kratkim opozoril, da pomanjkanje stanovanjskih nepremičnin na Otoku vodi v napihovanje cen, še posebej v Londonu.

Omejili bodo tudi višino posojil Osborne je tako v Londonu predstavil načrte za gradnjo 200 tisoč novih domov, britanska banka pa naj bi dobila tudi večje možnosti pri omejevanju zneska, ki si ga lahko posojilojemalci izposodijo za gradnjo stanovanjskih nepremičnin.

Guverner britanske centralne banke Mark Carney je dejal, da bi centralna banka lahko ključno obrestno mero rekordno nizke stopnje zvišala prej, kot je pričakovano.

Po mnenju analitikov bi lahko britanska centralna banka s tako potezo nekoliko ohladila britanski trg nepremičnin, kjer cene domov zaradi velikega povpraševanja in majhne ponudbe občutno rastejo.

Osborne je ob tem napovedal tudi revolucijo urbanističnega načrtovanja, s katero želi vlada lokalne oblasti prisiliti h gradnji stanovanjskih nepremičnin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin