Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 3. 2012,
8.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA banka

Sreda, 14. 3. 2012, 8.21

7 let, 2 meseca

Večina velikih ameriških bank prestala letošnje stresne teste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je sinoči objavila rezultate letošnjih stresnih testov za 19 največjih bank v ZDA in sporočila, da je bilo bank 15 uspešnih.

Štiri banke medtem nimajo dovolj kapitala, da bi preživele hipotetične scenarije nove resne gospodarske in finančne krize.b Na testih so padle banke Citigroup, ki je četrta največja v ZDA, ter tri manjše - Ally Financial, SunTrust in MetLife. Delnice banke Citigroup so se po zaprtju borz v torek pocenile za štiri odstotke, ker lahko sedaj Fed banki ukaže zbiranje dodatnega kapitala ali prepove izplačevanje dividend delničarjem. Za uspešne banke, kot so JP Morgan Chase, Wells Fargo, Bank of America in druge, pa je zgodba drugačna, kar so vlagatelji nagradili s kupovanjem njihovih delnic.

Rezultate so nameravali objaviti šele čez dva dni Fed je rezultate stresnih testov objavil po zaprtju borz, čeprav jih je nameraval šele čez dva dni. Vendar pa je banka JP Morgan Chase pohitela z objavo dobre novice o lastnem uspehu na testih še za časa borznega trgovanja in indeksi so ponoreli. Dow Jones je poskočil za 218 točk in sklenil dan na vrednosti 13.177,68 točke, kar je najvišja vrednost od konca leta 2007. JP Morgan Chase in Wells Fargo sta že napovedali, da bosta uspeh na testih proslavili z izplačilom višjih dividend delničarjem.

13 odstotna brezposelnost, vrednost delnic na borzi se prepolovi ... Fed je objavil tudi nekaj podrobnosti stresnih testov. Banke so bile postavljene v hipotetičen položaj, ko se stopnja brezposelnosti poviša na 13 odstotkov, vrednost delnic na borzi se prepolovi, cene stanovanj in hiš pa v primerjavi z današnjimi padejo za 21 odstotkov. Letošnji testi naj bi bili ostrejši od prejšnjih, ker se morajo banke pripraviti na nova mednarodna finančna pravila, ki začnejo veljati leta 2013.

Fed dela stresne teste od leta 2009, ko jih ni uspešno prestalo deset velikih bank. Te so po tem dobile ukaz, da morajo zbrati skupaj 75 milijard dolarjev dodatnega kapitala. Leta 2010 in 2011 Fed rezultatov testov ni objavil. Letošnji testi so preverjali tudi učinek na banke v primeru izgub s hipotekarnimi posojili in kreditnimi karticami.

Ne spreglejte