Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 3. 2014,
13.49

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Elektro Ljubljana žled ujma

Ponedeljek, 3. 3. 2014, 13.49

8 mesecev, 1 teden

Večina težav odpravljena, omrežje Elektra Ljubljana še ranljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Konec tedna se je končalo katastrofalno stanje, v katerega je Elektro Ljubljana pahnila ledena ujma, ki je v začetku februarja ukleščila Slovenijo.

Praktično vsem odjemalcem ponovno zagotavljajo električno energijo, brez napajanja so le še posamezne transformatorske postaje brez stalnih odjemalcev. A omrežje je še ranljivo.

Najšibkejši so daljnovodi na območju Notranjske Na vsem območju, ki ga pokriva Elektro Ljubljana, je trenutno vzpostavljeno začasno obratovalno stanje, je povedal izvršni direktor enote za obratovanje in razvoj distribucijskega omrežja pri Elektru Ljubljana Iztok Bartol. Najšibkejši so daljnovodi na območju Notranjske.

Predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je povedal, da je trenutno brez napajanja še šest transformatorskih postaj, ki nimajo stalnih odjemalcev. Od tega štiri napajajo 97 počitniških hiš, dve pa postaje mobilnih operaterjev. Vse druge transformatorske postaje pa napajajo bodisi prek omrežja bodisi prek agregatov.

Teh imajo še sedem in Ribič pričakuje, da jih bodo lahko kmalu ustavili ter tudi te odjemalce priklopili nazaj na omrežje.

Sodelovalo je 500 sodelavcev družbe ter 500 zunanjih sodelavcev V najtežavnejšem obdobju, 2. februarja, je bilo na območju Elektra Ljubljana brez napetosti 2586 transformatorskih postaj. Pri sanaciji je sodelovalo 500 sodelavcev družbe – tudi tistih, ki običajno ne odhajajo na teren – ter 500 zunanjih sodelavcev. Trenutno je še veliko ljudi na terenu, a z današnjim dnem se v družbi vzpostavlja normalno stanje, je dejal Ribič.

Ribič je opozoril, da je omrežje še zelo šibko oskrbovano. "Je ranljivo, verjetno se bodo še pojavljali izpadi," je dejal in kot nevarnost za prekinitev dobave električne energije izpostavil večja neurja in nevihte. Upa, da bodo uspeli omrežje uspeli sanirati do konca poletja, kot so obljubili.

Najzahtevnejša bo sanacija 110-kilovoltnega omrežja. Odjemalce na območjih Kamnika, Kočevja, Ribnice, Žirov, Logatca, Cerknice in Vrhnike zato opozarjajo, da bo dobava električne energije zaradi obnove omrežja do končne sanacije večkrat motena.

Kakšno škodo je ledena ujma povzročila Elektru Ljubljana? Kakšno škodo je ledena ujma povzročila Elektru Ljubljana, kažejo številke: podrtih je približno tri tisoč lesenih in 92 kovinskih drogov, poškodovanih je več kot štiri tisoč konzol in šest tisoč izolatorjev. Prizadetih je bilo 1800 kilometrov srednjenapetostnih vodov in približno deset odstotkov nizkonapetostnih vodov, je naštel Ribič.

O višini škode ni hotel podrobneje govoriti, saj se z zavarovalnico še pogajajo, bo pa presegla 20 milijonov evrov. Ob tem je zanikal, da bi imeli škodo, ker je bilo omrežje slabo vzdrževano. "Bilo je kar dobro vzdrževano," je zatrdil.

Kako bo potekala sanacija in kje bodo dobili sredstva zanjo, še ne vedo. "Kot kaže, bomo večino posledic te naravne katastrofe krili sami z dolgoročnimi posojili," je dejal Ribič, ki od države ne pričakuje veliko, morda jim bo pustila dobiček in ga bodo lahko usmerili v sanacijo omrežja. Druge načrtovane investicije bodo morali zaradi te nesreče verjetno zamakniti za leto ali dve.

Ne spreglejte