Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2013,
7.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenski državni holding

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 7.02

7 let, 2 meseca

Večina kandidatov za nadzornike holdinga še neznanka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes se izteče rok za predloge kandidatov za nadzornike Slovenskega državnega holdinga.

Za zdaj je dokončno znana le kandidatka komisije DZ za nadzor javnih financ, prva dama Ljubljanskih mlekarn Cvetana Rijavec.

Minuli teden je sicer mandatno volilna komisija DZ dobila vloge za šest kandidatov poslanskih skupin, vendar pa v četrtek izmed njih še ni izbrala štirih imen, o katerih bo nato odločal DZ.

Štirje kandidati niso v roku predložili potrdila o nekaznovanosti Komisija je namreč ugotovila, da sta bili od šestih vlog popolni le vlogi kandidata NSi Jovana Lukovca in kandidata DL Mirka Mušiča, ostali - kandidat PS Andrej Cetinski, kandidat DeSUS Andrej Polenec, kandidat SLS Marko Smole in kandidat SDS Aleš Štrancar - pa niso v roku predložili potrdila o nekaznovanosti.

Komisija je zato poslanske skupine pozvala, naj do danes znova predlagajo svoje kandidate, upoštevala pa bo le popolne vloge.

SD namesto kandidata pripravlja zahtevo za ustavno presojo zakona Svojega predloga sicer niso oddali v SD, kjer pripravljajo zahtevo za ustavno presojo zakona o holdingu.

Za zdaj je tako znano le ime kandidatke komisije DZ za nadzor javnih financ. Ta je za svojo kandidatko brez glasu proti potrdila Rijavčevo.

Minister za finance v odstopu Janez Šušteršič pa je v petek povedal, da ima vlada že na mizi tri predloge nadzornikov, ki pa jih mora še obravnavati in poslati v DZ.

Predloga socialnih partnerjev za zdaj ne bo Najbolj pa se je zapletlo pri kandidatu za nadzornika, ki naj bi ga predlagali socialni partnerji. Ekonomsko-socialni svet (ESS) v petek ni predlagal kandidata, saj so se sindikati odločili, da se najprej počaka na odločitev ustavnega sodišča glede ustavnosti predlagane strukture nadzornega sveta. Predstavnika ESS v nadzornem svetu tako za zdaj ne bo.

Holding bo imel v skladu z zakonom devet nadzornikov, od katerega enega predlaga komisija za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija. Od preostalih članov štiri predlaga vlada, od tega enega na predlog ESS, in štiri poslanske skupine. DZ bo glasoval o vsakem kandidatu posebej, imenoval pa jih bo z absolutno večino.

Ne spreglejte