SiolNET. Posel danes Novice
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Več kot 400 delavcev oškodovali za dobra dva milijona evrov

1,28

termometer

delavci kriza |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trije slovenski državljani so osumljeni, da so v osmih letih 423 gradbenih delavcev z neplačili zakonsko predpisanih prispevkov, oškodovali za najmanj 2,1 milijona evrov.

Celjski kriminalisti so konec maja zaključili obsežno in dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo v zvezi suma storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev, so sporočili s Policijske uprave (PU) Celje.

V preiskavi so ugotovili, da so trije osumljeni slovenski državljani z dlje časa trajajočim in ponavljajočim se sistematičnim izvajanjem navedenega kaznivega dejanja od leta 2011 do leta 2019 423 delavcev, zaposlenih v gradbenem sektorju, z neplačili zakonsko predpisanih prispevkov oškodovali za najmanj 2,1 milijona evrov.

Prezaposlovali so jih v nove družbe, imeli so jih 22

Delodajalci so oškodovane delavce, večinoma tujce iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije, sprva zaposlili, po določenem času pa so jih prezaposlili v nove družbe, ki so jih formalno upravljali tako imenovani slamnati direktorji, ki s poslovanjem teh niso imeli stika.

Tako  so  osumljeni  v  navedenem času upravljali s skupno 22 gospodarskimi družbami, pri čemer zavestno in z izključnim namenom koristoljubja niso ravnali po določilih delovnopravne zakonodaje ter zaposlenim delavcem niso izplačevali plač, prispevkov za socialno in zdravstveno zavarovanje, prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, akontacij dohodnine in odpravnin.

Osumljene odgovorne osebe so kazensko ovadili zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj oziroma kršitev temeljnih pravic delavcev po 196. členu kazenskega zakonika, so še sporočili s PU Celje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin