Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2013,
17.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janko Veber kredit

Ponedeljek, 28. 10. 2013, 17.57

7 let, 2 meseca

Veber: Tudi Bratuškova naklonjena najemu kredita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premierka Alenka Bratušek je naklonjena predlogu za najem kredita pri EIB za infrastrukturne projekte, je ocenil predsednik DZ Janko Veber.

Po sestanku z Bratuškovo je Veber pojasnil, da bi lahko postopki za najem kredita stekli že prihodnje leto, s čimer bi tudi razbremenili proračun. Veber se je o najemu kredita v četrtek pogovarjal s finančnim ministrom Urošem Čuferjem. Po srečanju pa je ocenil, da je minister ideji za najem kredita pri Evropski investicijski banki (EIB) za infrastrukturne projekte naklonjen. Podobno ocenjuje po današnjem pogovoru z Bratuškovo, zato pričakuje, da bosta pristojni ministrstvi predlog tudi pripravili.

Predlog za najem kredita sicer ni vezan na sprejem sprememb proračuna za prihodnji dve leti, ki je že v parlamentarnem postopku, je v izjavi pojasnil Veber. Predsednik DZ je sicer pobudnik ideje za najem omenjenega posojila. Po njegovih besedah gre zlasti za najem kredita za investicije v železniško infrastrukturo. Obseg sredstev bo sicer znan, ko bodo predlog dokončno oblikovali, je dejal Veber. Dodal je še, da je to zagotovo smiselno za že pripravljene projekte, vključene v proračun za prihodnji dve leti. Po njegovem mnenju bi bilo v te investicije dobro vključiti predvsem izgradnjo drugega tira.

V zagati zaradi zakona o davku na nepremičnine Predsednik državnega zbora poudarja, da so obresti pri ostalih finančnih mehanizmih v tujini bistveno dražje, lastna sredstva za investicije pa tako ali tako dobimo z zadolževanjem. Koalicija se je sicer pri sprejemanju proračuna za prihodnji dve leti znašla v zagati zaradi zakona o davku na nepremičnine, saj je prihodek slednjega že vključen v proračun. Prav te dni se koalicija o davku še usklajuje.

Bratuškova in Veber sta sicer danes izmenjala tudi druge sveže informacije, zlasti z njunih obiskov v tujini, je pojasnil Veber.

Ne spreglejte