Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
18.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Igor Senčar

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 18.44

7 let, 2 meseca

Van Rompuy bo predstavil nov predlog evropskega proračuna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy bo nov predlog za evropski proračun 2014-2020 razgrnil v četrtek, obeta se dodatno znižanje do 30 milijard evrov.

Izhodiščni predlog Evropske komisije predvideva proračun v višini 1033 milijard evrov. Ob upoštevanju programov, ki jih je komisija opredelila izven proračuna, se ta številka zviša na 1091 milijard evrov.

Zadnji Van Rompuyev predlog, na podlagi katerega vrh unije novembra ni uspel doseči dogovora, je predvidel za okoli 80 milijard evrov rezov, in sicer proračun v višini 972 milijard evrov, skupaj s programi izven proračuna pa 1011 milijard evrov.

Ministri EU, pristojni za evropske zadeve, so v ponedeljek le na kratko izmenjali mnenja o proračunu. Nov predlog bo Van Rompuy razgrnil šele v četrtek, voditelji članic unije ga bodo dobili na mizo ob začetku dvodnevnega zasedanja, ki naj bi prineslo dogovor.

Pogajanja ne bodo enostavna "O številkah nismo govorili. Razen to, da je nekako možno razumeti, da je ambicija, ki bi naj vodila k sporazumu, dodatno znižanje nekje v razredu do 30 milijard evrov," je pojasnil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Igor Senčar in dodal, da sta za Slovenijo ključna kohezija in razvoj podeželja. "Pogajanja ne bodo enostavna," je sicer opozoril državni sekretar in spomnil, da nekatere članice želijo, da se proračun oklesti za več kot omenjenih 30 milijard evrov.

Državni sekretar je sicer ponovil oceno predsednika vlade Janeza Janše ob koncu novembrskega vrha, da je drugi in za zdaj zadnji Van Rompuyev predlog izboljšal položaj Slovenije in pomeni korak v pravo smer, ki pa še ni dovolj dolg.

Znižanje sredstev želi doseči britanski premier V malho bruseljske administracije želi najgloblje poseči britanski premier David Cameron, ki je ta problem izpostavil tudi v nedavnem govoru, v katerem je v primeru zmage na volitvah obljubil referendum o članstvu Velike Britanije v EU.

Prav tako ni želel komentirati številk, ki so zaokrožile na novembrskem vrhu: da naj bi po drugem Van Rompuyevem predlogu Slovenija dobila okoli 2,8 milijarde kohezijskih evrov in okoli 750 milijonov evrov za razvoj podeželja.

Po drugem Van Rompuyevem predlogu bi Slovenije dobila 2,8 milijarde evrov Slovenija v letih 2007-2013 iz naslova kohezije dobi okoli 4,3 milijarde evrov, v pogajanjih o proračunu 2014-2020 pa naj bi ciljala na približno tri milijarde. Po prvem Van Rompuyevem predlogu bi dobila 40 odstotkov manj kot v letih 2007-2013, okoli 2,6 milijarde evrov, kar je bilo zanjo nesprejemljivo. Po drugem Van Rompuyevem predlogu pa naj bi se ta številka zvišala na okoli 2,8 milijarde.

Za razvoj podeželja pa Slovenija v sedanjem finančnem okviru 2007-2013 dobi slabo milijardo evrov, po drugem Van Rompuyevem predlogu pa naj bi po grobih izračunih dobila okoli 600 milijonov evrov plus "bonbonček", ki bi bil sladek 150 milijonov evrov.

Ne spreglejte