Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
7.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 7.49

7 let, 2 meseca

V veljavo je stopil zakon o državnem poroštvu za Teš 6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes je začel veljati zakon o poroštvu za Teš 6, po katerem bo država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB).

Še pred podpisom poroštvene pogodbe morata Teš in država skleniti pogodbo, v kateri bodo zapisani vsi pogoji v zameno za poroštvo.

Investicijska cena projekta se ne sme preseči 1,3 milijarde evrov Termoelektrarna Šoštanj (Teš) v imenu države ministra, pristojna za finance in za energetiko, morajo skleniti pogodbo o ureditvi razmerij, v kateri se določijo okviri izvedbe projekta - glede investicijske cene projekta, sklenitve pogodbe s Premogovnikom Velenje za lignit po najvišji ceni, roka dokončanja projekta, donosnosti projekta in omejitve izpustov CO2. Najpomembnejši sta ceni projekta in lignita; investicijska cena projekta se ne sme povišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov, cena lignita pa ne sme preseči cene 2,25 evra na gigajoul.

Pogodbo o poroštvu z EIB v imenu in za račun države sicer sklene minister, pristojen za finance. DZ je zakon sprejel 18. julija, predsednik republike pa ga je podpisal v ponedeljek.

Teš 6 naj bi po načrtih obratoval 40 let Teš 6 naj bi letno proizvedel 3500 gigavatnih ur električne energije. Zaključek pogodbenega poskusnega obratovanja je predviden novembra 2014, Teš 6 pa bo po načrtih obratoval 40 let.

Za razpis referenduma zbrali premalo podpisov Glede projekta je že od njegovega začetka - skupščina Teša je razvojni načrt s šestim blokom potrdila leta 2004 - veliko polemik. Koalicija okoljevarstvenih organizacij in posameznikov Ustavimo Teš 6 je želela izvajanje zakona in posledično graditev Teša 6 preprečiti z referendumom, a so po besedah predsednika DZ Gregorja Viranta v pobudi za zahtevo za razpis referenduma o zakonu o državnem poroštvu za Teš 6 zbrali premalo podpisov.

Kot je podatke notranjega ministrstva v petek navedel Virant, je pobudnikom uspelo zbrati le 2151 veljavnih podpisov, za veljavnost pa bi jih moralo biti 2500 podpisov. Pobudniki so bili prepričani, da bo veljavnih podpisov dovolj, saj so jih v roku, do minule srede do 16. ure, v DZ po besedah prvopodpisanega pod pobudo Vilija Kovačiča vložili okoli 3000.

Ker dvomijo o korektnosti izločanja podpisov, so v ponedeljek odšli v DZ, kjer jim je Virant izročil fotokopije podpisov. Če bodo pri posameznih spornih izločenih podpisih želeli preveriti razlog za izločitev podpisa, jim bo to ministrstvo, kot je zagotovil Virant, tudi pojasnilo.

Ne spreglejte