Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 12. 2014,
18.51

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

upniki stečaj

Ponedeljek, 29. 12. 2014, 18.51

4 mesece, 3 tedne

V stečaju družbe Begrad gradnje za 18,7 milijona terjatev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V stečaju družbe Begrad gradnje je okoli 300 upnikov prijavilo za 18,7 milijona evrov terjatev. Stečajni upravitelj Igor Gorše jih prereka za 1,36 milijona evrov.

To kaže seznam terjatev, objavljen na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Stečajni postopek predlagali sami Družba Begrad gradnje, ki je od konca julija v stečajnem postopku, je izvajala gradbena dela za matični Begrad in zaposlovala 109 ljudi. Stečajni postopek je predlagala sama, z njegovo uvedbo pa so se strinjali tudi delavci, ki so se želeli čim prej prijaviti na zavod za zaposlovanje in priti do povračil jamstvenega sklada.

Daleč največji upnik je Nova ljubljanska banka (NLB), ki je prijavila za dobre tri milijone evrov terjatev. Za okoli pol milijona evrov so jih prijavili v jeseniški družbi Doka, nekaj več kot 400 tisoč evrov pa v mariborskem Klemaksu. Banka SKB je prijavila za 220 tisoč evrov terjatev.

Družba Begrad gradnje je bila v prisilni poravnavi od konca junija, nato je vodstvo v drugi polovici julija ugotovilo, da so se okoliščine tako spremenile, da postopek prisilne poravnave ni bil več mogoč. Družba bi morala namreč delavcem izplačati junijske plače in ob uvedbi postopka prisilne poravnave plačati še 30 tisoč evrov sodnih taks, za kar pa zaradi insolventnosti ni imela denarja.

V prvem četrtletju letos le še poldrugi milijon evrov prihodkov Po javno dostopnih podatkih je imelo navedeno podjetje leta 2011 še 46 milijonov evrov prihodkov, lani nato dobrih 20 milijonov evrov, v prvem četrtletju letos pa le še poldrugi milijon evrov. Hkrati so v letošnjem prvem trimesečju zabeležili nekaj več kot 150 tisoč evrov čiste izgube.

V stečajnem postopku je sredi septembra pristalo tudi matično podjetje Begrad, ki je zaposlovalo 26 pretežno režijskih delavcev. Za stečajnega upravitelja je sodišče imenovalo Štefana Verena, upniki pa so lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavili do 17. decembra.

Ne spreglejte