Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
13.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SLS Franc Bogovič davek nepremičnine

Torek, 11. 6. 2013, 13.50

7 let, 2 meseca

V SLS kritični do napovedanega davka na nepremičnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V SLS nasprotujejo temu, da bi se prihodki od napovedanega davka na napremičnine razdelili med občine in državo, opozarjajo pa tudi, da bo dodatno obremenil prebivalstvo, gospodarstvo in kmetijstvo.

"V bistvu gre za nov davčni primež v Sloveniji," je po seji poslanske skupine SLS povedal predsednik stranke Franc Bogovič. Kritičen je do tega, da se bo v skladu s predlaganim davkom zbralo precej več denarja kot po doslej veljavni ureditvi in da se bodo prihodki od novega davka razdelili med občine in državo.

Vlada odstopa od danih zavez "Običajno je davek na nepremičnine davek lokalnih skupnosti in v tem primeru ocenjujemo, da vlada še enkrat več odstopa tudi od svojih javno danih zavez, da bo konsolidacijo slovenskih javnih financ uredila tako, da bo dve tretjini prihranka na odhodkovni strani in zgolj ena tretjina na novih davkih," je dejal.

Opozoril je, da gre v primeru predlaganega davka na nepremičnine za bistveno povečanje obremenitev za prebivalstvo. "Stanovanjski objekti, ki so danes po večini vključeni v nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, dobijo dva- do trikrat večjo obremenitev. Mislim, da nismo vzeli v obzir, da so se v Sloveniji ljudje v preteklosti odrekali drugim stvarem in zgradili ter kupovali lastniška stanovanja," je dejal.

Upokojenci, delavci in kmetje bodo zelo težko plačevali višje davke Pri tako povečanih dajatvah bo po mnenju Bogoviča nastal velik problem ravno pri najbolj občutljivih slojih prebivalstva, kot so upokojenci in drugi z nizkimi prejemki. Upokojenci, delavci in kmetje bodo zelo težko plačevali višje davke, je dejal.

Meni, da se bo povečalo tudi breme za gospodarstvo. "Brez pravih simulacij, kaj to pomeni, bo zagotovo v veliki meri marsikateri slovenski gospodarski subjekt še toliko težje posloval v tem danes že nekonkurenčnem okolju," je dejal Bogovič in opozoril, da s tem odbijamo tudi tuje vlagatelje.

Problematična se mu zdi tudi predlagana ureditev za področje kmetijstva. "Bili smo že priča nekemu zelo čudnemu poskusu povečanja katastrskega dohodka. Ne vemo še epiloga te zgodbe. Ko ta saga še ni končana, že sledijo povsem novi davki v kmetijstvu," je dejal. Tisti, ki je pripravljal ta zakon, po mnenju Bogoviča ne pozna kmetijske dejavnosti.

Priložnosti na tem področju medtem vidijo v večjem davčnem primežu na prazna stanovanja, nezazidana stavbna zemljišča, ki še niso v celoti obdavčena, in v novem davku na zaraščena kmetijska zemljišča. Bogovič zato meni, da bo treba v javni razpravi temeljito pregledati predlagani zakon in doseči potrebne spremembe.

Ne spreglejte