Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 2. 2011,
9.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 20. 2. 2011, 9.28

7 let, 2 meseca

V Rusiji lani upad tujih neposrednih investicij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Priliv tujih neposrednih investicij v Rusiji se je lani zmanjšal že tretje leto zapored.

Po prvih ocenah so tuje neposredne investicije v letu 2010 znašale med 12 in 14 milijardami dolarjev (med 9,9 in 10,3 milijarde evrov), kar po navedbah ruskega finančnega ministra Alekseja Kudrina ni dovolj.

"Obseg investicij ključni pokazatelj modernizacije" Priliv tujih neposrednih investicij se je začel zmanjševati v letu 2008, ko se je začela svetovna finančno-gospodarska kriza, V letu 2009 so investicije v primerjavi z letom prej padle za 41 odstotkov na 15,9 milijarde dolarjev.

Rusija je v najboljših časih po Kudrinovih navedbah na leto beležila okoli 27 milijard dolarjev tujih neposrednih investicij. Finančni minister se zavzema za občutno izboljšanje investicijskega okolja v državi, saj je prav obseg investicij ključni pokazatelj modernizacije.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev si je modernizacijo države zastavil kot temelj njegovega predsedovanja. Toda Kudrin meni, da so ruske oblasti prepolne političnih izjav, manjka pa jim idej, kako te izjave realizirati.

Kudrin je v minulem tednu na gospodarskem forumu v Sibiriji poleg nezadovoljstva nad prilivom tujih neposrednih investicij izrazil tudi zaskrbljenost zaradi po njegovem prepočasnega okrevanja gospodarstva. Rusija je v letu 2010 zabeležila štiriodstotno gospodarsko rast, potem ko se je v letu 2009 gospodarstvo skrčilo za skoraj osem odstotkov.

"Rusija potrebuje obilnejšo rast" Kudrin za prihodnjih nekaj let napoveduje podobno rast, kot jo je država zabeležila v letu 2010, a opozarja, da to ne bo dovolj za uspešno konkuriranje Rusije z najbolj razvitimi svetovnimi gospodarstvi.

"Rusija bo v prihodnjih letih beležila približno štiriodstotno rast, a to ni dovolj, saj je tolikšna povprečna rast svetovnega gospodarstva," je dejal minister in zatrdil, da Rusija potrebuje obilnejšo rast, ki naj bi znašala okoli šest ali sedem odstotkov.

Ne spreglejte