Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2014,
15.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dušan Olaj Duol Soči Rusija

Sreda, 15. 1. 2014, 15.36

7 let, 2 meseca

"V Rusiji je vse v redu, tudi ko ni nič v redu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Odločnost, poznavanje ruskega jezika in pripravljenost na dolgotrajne pogoste poti, preden skleneš posel, je ključno za poslovanje na ruskem trgu."

Tako pravi Dušan Olaj, direktor podjetja Duol, ki se ukvarja s postavljanjem montažnih balonov za športne in druge objekte, in podjetnik leta 2013. V ruski federaciji imajo pokritih že prek 600 športnih objektov, med katerimi je tudi največja napihljiva hala v Rusiji – pokriti nogometni stadion Lokomotive iz Moskve.

Do kakšnega posla ste prišli za olimpijske igre v Sočiju? V Krasnodarju smo za naročnika, organizacijski odbor ZOI v Sočiju, postavili hokejsko dvorano za trening ruske hokejske reprezentance. V dvorani je igrišče s tribunami za 1500 gledalcev ter restavracijski del z garderobami.

Kaj za vaše podjetje pomeni sodelovanje pri gradnji objektov za ZOI? Do posla smo prišli na račun preteklih referenc v Rusiji, z njim pa si odpiramo vrata za nadaljnje posle. To je bil tudi naš namen, saj nismo iskali posebnega donosa. Naložba pa se nam že bogato vrača s kapitalizacijo pri drugih poslih.

Zakaj ste se usmerili na ruski trg in trge držav nekdanje Sovjetske zveze? Na trg smo prišli že leta 1995. Iskali smo nove trge, ker je Slovenija za nas postala premajhna. Danes imamo v državah nekdanje Sovjetske zveze (Belorusija, Rusija, Ukrajina, Kazahstan, ) prek 1100 pokritih športnih objektov.

Kakšni plačniki so ruski partnerji (država, podjetja)? Ni razlike med njimi in preostalimi kupci. Priporočamo zavarovanje plačil z bančnimi instrumenti.

Ali bodo Rusi igre uspešno izpeljali? Ali je mogoče pričakovati kakšne zaplete? Težko ocenim, čeprav sem bil v Sočiju pred kratkim. Zanesljivo vse ne bo končano do roka. Obstajajo realne možnosti zapletov, predvidevam pa, da so Rusi pripravljeni na težave in da jih bodo znali rešiti. Znani so namreč po tem, da je vse v redu, tudi ko ni nič v redu.

Ali menite, da se širi preveč negativne publicitete v zvezi s tem? Ne občutim kaj več negativne publicitete kot običajno. Se pa igre politizirajo, kar je skregano z načeli olimpijskih iger.

Si boste sami tudi ogledali olimpijske igre v Sočiju? Upam, da mi ne bo treba v Soči.

Ali imate morda že sklenjene posle tudi za pripravo objektov za svetovno prvenstvo v nogometu v Rusiji leta 2018? Realno smo v igri za nekaj objektov.

Na kakšno vrednost posla računate pri tem?

Težko ocenjujem, ker je še prezgodaj, vendar se vrednost giblje med petimi in desetimi milijoni evrov.

Ne spreglejte