Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2011,
13.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

stavka

Ponedeljek, 11. 4. 2011, 13.48

7 let, 2 meseca

V Rotomatiki še vedno ni pogajanj med stavkajočimi in vodstvom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V jeseniškem obratu Hidrie Rotomatike se nadaljuje stavka. Stavkajoči od vodstva pričakujejo, da jih bo pozvalo na pogovore, direktor podjetja pa še vedno ne more reči, ali pogajanja danes sploh bodo.

Namesto stavkajočih so za stroje stopili delavci iz Idrije, razmere v podjetju pa si je prišel ogledati tudi inšpektor. Podjetje pripeljalo 7 delavcev iz Spodnje Idrije Ob 6. uri zjutraj so delavci Rotomatike na Jesenicah izpolnili napoved in začeli stavkati. Od 20 delavcev, kolikor jih dela v dopoldanski izmeni, jih je stavkalo 16. Vodstvo podjetja pa je s službenimi vozili na Jesenice pripeljalo sedem zaposlenih v obratu v Spodnji Idriji, da ne bi ob velikem obsegu naročil imeli izpada proizvodnje. Je nadomeščanje stavkajočih res zakonito? Podobno naj bi se stavka oziroma delo v podjetju nadaljevalo tudi v popoldanski in nočni izmeni ter dalje, dokler delavci in vodstvo ne bodo sklenili kompromisnega sporazuma ali pa bi inšpektor za delo, ki je dopoldne na prijavo s strani sindikata o kršitvi zakonodaje prišel v podjetje, ugotovil, da je nadomeščanje stavkajočih z zaposlenimi iz drugih lokacij nezakonito.

O kršenju delavske zakonodaje so prepričani v sindikatu Neodvisnost, ki je pripravil stavko, medtem ko v Hidrii menijo, da s prerazporeditvijo zaposlenih zakona ne kršijo. "Kot direktor moram zagotoviti, da bo proizvodnja delala normalno, ker imamo pomembne dolgoročne kupce in moramo zagotavljati dobave," je poudaril glavni direktor Rotomatike Dušan Lapajne in dodal, da je v interesu vseh zadržati delovna mesta.

Nadomeščanje ne bo učinkovito v nedogled Predsednik sindikata Neodvisnost v podjetju in predsednik stavkovnega odbora Andrej Robič je prepričan, da vodstvo ne bo na ta način v nedogled uspelo nadomeščati stavkajočih, saj je naročil zelo veliko in delo običajno poteka v kar štirih izmenah in tudi med vikendi. "Dela imamo že 15 let ogromno, le v času krize je bilo malo manj naročil, zato z naročili včasih celo malo zaostajamo," je pojasnil in dodal, da mesečno v lamele predelajo okrog 4000 ton pločevine.

Čeprav je Lapajne prišel na Jesenice in se zjutraj srečal s stavkovnim odborom, pa do pogajanj ni prišlo. Sindikat vztraja pri svojih zahtevah o zvišanju plač, vodstvo pa pri trditvah, da je stavka neupravičena. Lapajne, ki je zagotovil, da so bili po tem, ko je stavkovni odbor v petek zapustil pogajanja, v vodstvu podjetja cel konec tedna na voljo, je povedal le, da se bodo tekom razvoja dogodkov odločili, kako naprej in da je težko oceniti, ali danes pogajanja bodo.

Stavkovni odbor na drugi strani od vodstvo podjetja pričakuje, da naredi prvi korak in jih pozove na pogajanja, medtem ko zbliževanje stališč le s pozivi k preklicu stavke niso produktivni. Robič pričakuje, da se bodo vendarle usedli za pogajalsko mizo in sklenili kompromis. "Ampak vodstvo se bo odločilo, kot se bo, kot kaže nimamo veliko vpliva na to," je priznal Robič in dodal, da se bo stavka nadaljevala do sklenitve kompromisa.

Delavci zahtevajo predvsem dvig osnovnih plač Proizvodni delavci v jeseniški Rotomatiki, ki jih je okrog 120, medtem ko je vseh zaposlenih na lokaciji na Jesenicah 169, zahtevajo predvsem dvig osnovnih plač, ki se že tri leta ne usklajujejo. Kljub vsem dodatkom za delo v neugodnem času od 15 do 20 odstotkov delavcev prejema minimalno plačo.

"Ogromno elementov za dodatno stimulacijo" Lapajne pa zagotavlja, da so osnovne plače o v skladu z vsemi branžnimi pogodbami in da imajo v plačilnem sistemu v Rotomatiki, ki je razen v težavnih letih 2008 in 2009 poslovala z dobičkom, ogromno elementov za dodatno stimulacijo, ki so jih po krizi povečali in ki prispevajo, da je bruto plača brez nadur spodobna plača. Postregel je s podatkom, da je bila marca povprečna plača delavca v proizvodnji 1041 evrov bruto.

Trenutno tudi tečejo pogajanja na ravni celotne Rotokatike, ki na lokacijah v Spodnji Idriji, v Kranju, v Kopru in na Jesenicah zaposluje 1200 ljudi, za kolektivno podjetniško pogodbo, ki bo na dolgi rok zagotovila usklajevanje plač. "Vendar pa mi najprej zahtevamo dvig osnovne plače za toliko, kar smo v treh letih izgubili, potem pa usklajevanje na to osnovo po novem modelu," je povedal Robič.

Ne spreglejte