Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 2. 2011,
17.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 22. 2. 2011, 17.25

7 let, 2 meseca

V Rijadu podpisali listino za stabilizacijo naftnega trga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Udeleženci ministrskega srečanja Mednarodnega energetskega foruma (IEF) so podpisali posebno listino, s katero želijo omejiti nihanja cen nafte in stabilizirati trg.

Srečanja v Savdski Arabiji se udeležujejo največje proizvajalke in porabnice nafte na svetu. Posebno listino, ki je sicer pravno nezavezujoča, je podpisalo 87 držav, ki predstavljajo 90 odstotkov svetovne proizvodnje in porabe nafte, je povedal namestnik savdskega ministra za nafto princ Abdul Aziz bin Salman. Cilj omenjene listine je ustvariti transparenten in stabilen energetski trg ter okrepiti sodelovanje, ki bo koristilo prihodnjim generacijam, je pojasnil savdski minister za nafto Ali al Naimi. Velika nihanja na trgu so škodljiva V središču pozornosti je sicer vprašanje kratkoročnega nihanja cen ter dolgoročne proizvodnje in porabe nafte in plina. Ministri za energetiko, ki predstavljajo države, vključene v IEF, so se strinjali, da so velika nihanja na trgu škodljiva, je povedal generalni sekretar foruma Noe van Hulst.

Srečanje IEF sicer poteka ravno v času, ko so cene črnega zlata zaradi nemirov v arabskem svetu, predvsem v Libiji, dosegle vrednosti iz časa pred izbruhom svetovne finančne krize leta 2008.

Cena severnomorske nafte vrste brent dosegla rekord Zahodnoteksaška lahka nafta se je v začetku torkovega trgovanja na newyorški borzi podražila za osem odstotkov na 93,36 dolarja za sod, cena severnomorske nafte vrste brent pa je med trgovanjem presegla celo 108 dolarjev za sod. S tem je še presegla rekordne vrednosti zadnjih dveh let, ki jih je zabeležila v ponedeljek.

Košarica nafte Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), ki vključuje 12 vrst nafte, je medtem presegla 100 dolarjev za sod. Kuvajtski predstavnik je na srečanju v Rijadu zato že napovedal, da se bodo članice Opeca zbrale na izrednem zasedanju, če bodo cene črnega zlata dosegle nesprejemljivo raven.

Ne spreglejte