Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 1. 2012,
15.17

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

januar

Sobota, 7. 1. 2012, 15.17

5 let, 3 mesece

V ponedeljek začetek zimskih razprodaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ponedeljek se začenja zimska razprodaja tekstilnega blaga, obutve in športne opreme.

Nekateri trgovci bodo v ta namen prvi dan razprodaj trgovine odprli nekoliko prej, izdelke pa bodo ponujali po 30 do 50 odstotkov nižjih cenah.

V športnih trgovinah bodo najbolj znižane cene zimskih oblačil Prodajalne Intersport bodo prvi dan zimskih razprodaj poslovale z običajnim urnikom, cene izdelkov pa bodo znižali od 30 do 50 odstotkov. Najbolj bodo znižali cene zimskih oblačil, kar je tudi običajno, bodo pa po višjih odstotkih znižane tudi cene izbranih smuči in smučarskih čevljev ter ostale sezonske ponudbe, so pojasnili.

Pričakujejo, da bodo zimske razprodaje tudi to leto pritegnile večje število kupcev, ki se želijo za zimske športe opremiti po še posebej ugodnih cenah in so že pred tem načrtovali nakup v času razprodaj. Kolikšen bo ta odziv glede na druge razmere, gospodarske, vremenske ipd., pa težko ocenijo. Glede na splošni položaj so s prodajo v decembru razmeroma zadovoljni, čeprav so si zastavili še nekoliko višje cilje.

V Peku do 50-ostoten popust Delovni čas poslovalnic Peko bo v začetku razprodaj nespremenjen, kupcem pa bodo ponudili do 50-odstoten popust. V razprodajo bo vključena vsa obutev z izjemo že znižane in posebej označene tovarniške obutve, vzorcev in obutve z napako. V času razprodaj pričakujejo močno povečan obisk, so pa zadovoljni že tudi z decembrskima obiskom in prodajo.

"Kupci spet doživljajo Peko kot sinonim za kakovost" "Peko je decembra delal bolje v primerjavi z istim obdobjem lani. Kupci spet doživljajo Peko kot sinonim za kakovost in vse bolj cenijo več kot stoletno slovensko tradicijo. Z novimi kolekcijami Peko krepi ponudbo za mlajše kupce in tako beležimo rast tudi zaradi širitve na nove segmente kupcev," so poudarili v tržiški družbi.

Na dan začetka razprodaj bo odpiralni čas ostal nespremenjen tudi v Hervisu. Artikle bodo znižali do 50 odstotkov. Najbolj bodo znižali cene zimskih artiklov, torej smuči in smučarske opreme. Menijo, da bo na manjši obisk razprodaj bolj kot decembrske akcije vplivalo pretoplo vreme. Prav tako niso bili zadovoljni s prodajo v decembru. Kot poudarjajo, je ta zelo odvisna od vremenskih razmer.

V Emporiumu pričakujejo dober odziv Uro prej kot običajno, torej ob 9. uri, pa bodo prvi dan razprodaj z delom začeli v Emporiumu. Cene zimskih jaken, bund, pletenin in čevljev bodo znižali najbolj, tudi do 50 odstotkov. Razprodaje so za kupce uveljavljenih blagovnih znamk, ki jih tržijo v Emporiumu in Galeriji Emporium zanimive, zato pričakujejo dober odziv. Zadovoljni so tudi s prodajo v decembru, poudarili pa so, da je bilo decembra več kupcev iz tujine.

V decemberskem času zadovoljiva prodaja v Modiani Prvi dan razprodaj bodo poslovalnice prej odprli tudi v Modiani, kjer bodo artikli označeni s popusti od 20 do 50 odstotkov. Popusti bodo veljali za kolekcijo jesen-zima 2011. V Modiani menijo, da kupci kljub popustom v decembru še vedno čakajo na januarske popuste, saj pričakujejo, da bodo večji od decembrskih, zato je tudi temu primerno obisk v prodajalnah večji kot običajno. Obisk in prodaja sta bila v decembrskem času v Modiani zadovoljiva.

V Sportini bodo izbrane izdelke znižali od 30 do 50 odstotkov. Najbolj bodo znižali cene sezonskih izdelkov, to so predvsem plašči, jakne, bunde, škornji, puloverji... Z obiskom v decembru so zadovoljni. "Kar nekaj naših trgovin je doseglo rekorden mesečni promet v decembru, kar pomeni, da nam je uspelo prepoznati potrebe potrošnikov ter jim ponuditi to, kar potrebujejo," menijo v Sportini.

Objava o uvedbi razprodaje mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne razprodaje. Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji.

Večjih pomanjkljivosti pri izvajanju razprodaj v zadnjih letih ni bilo V Trgovinski zbornici Slovenije poudarjajo, da morajo trgovci pri sezonskih razprodajah spoštovati veljavno zakonodajo in pravila. Izpostavili so, da iz poročil pristojnih nadzornih organov v zadnjih letih pri izvajanju sezonskih razprodaj ni bilo razbrati večjih pomanjkljivosti.

Razprodaja ne sme trajati več kot 60 dni Skladno s pravili zimske sezonske razprodaje trgovec ne sme začeti prej kot prvi delovni ponedeljek v januarju. Trajanje razprodaje pa določi vsak trgovec skladno s svojo poslovno odločitvijo, pri čemer razprodaja ne sme trajati več kot 60 dni.

Prodajalec mora svojo razprodajo objaviti na krajevno običajen način. V objavi mora navesti podatke o vrsti blaga, odstotek znižanja in obdobje trajanja razprodaje. Pozoren mora biti na to, da je blago, ki je na razprodaji, označeno s ceno pred znižanjem in z novo, torej znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj četrtino vrednosti blaga, ki je na razprodaji.

Ne spreglejte