Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Natisni članek

J&T Nada Drobne Popovič SDH Petrol

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Državi devet milijonov evrov iz Petrola, Čehi ostali pred vrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95
Petrol | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Petrol je na današnji skupščini dobil nove člane nadzornega sveta. Delničarji so na pobudo države potrdili tudi izplačilo višjih dividend.

Dogajanje na skupščini spremljamo v živo:

14:27 Delničarji so upravi dali še pooblastilo za kupovanje lastnih delnic. Skupščina je končana. Podjetje H12 je napovedalo izpodbojno tožbo.

14:20 V nadzornem svetu Petrola ostaja Mladen Kaliterna, predstavnik Darija Južne. O predlogu J&T se zato ne bo glasovalo.

14:13 Za nadzornika je imenovan Sašo Berger. Prav tako sta imenovana Nada Drobne Popovič, članica uprave SDH, in Igo Gruden, ki je trenutno zaposlen v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Sergej Goriup je dobil dobrih 73 odstotkov podpore. Imenovan je tudi Podkrižnik, ki je dobil 75 odstotkov podpore.

14:03 Odvetnik Tomaž Čad predstavlja nasprotni predlog J&T. Njihov kandidat za člana nadzornega sveta je Mario Selecky.

13:58 SDH predlaga umik Tomaža Kuntariča in Aleša Skoka iz nadzornega sveta. Namesto njiju predlaga Metoda Podkrižnika in Sergeja Goriupa

Podkrižnik je glavni izvršni direktor v Feršpedu, ki so v lasti Slovenskih železnic. Od tam prihaja tudi članica uprave SDH Nada Drobne Popovič. Bil je tudi nekdanji pomočnik generalnega direktorja HSE Jožeta Zagožna v času priprave projekta Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ). Bil je tudi drugi človek OMV Slovenija, deloval pa je tudi v družbi OMV Slovaška. Goriup je odvetnik iz Ljubljane, ki dela skupaj s svojo ženo Simono Goriup, sicer tudi stečajno upraviteljico. Bil je član nadzornega sveta Adrie Airways, ko je ta zašla v velike težave. V Telekomu oziroma Mobitelu je bil nato zadolžen za mednarodne zadeve.

13:56 Začenja se veliki finale - odločanje o novih nadzornikih.

13:52 Uprava, ki jo vodi Berločnik, je pravkar dobila razrešnico. Zanjo je glasovalo 99,9 odstotka delničarjev. Prav tako je razrešnico dobil dosedanji nadzorni svet pod vodstvom Tomaža Kuntariča.

13:50 Delničarji so z 99,8 odstotka glasov potrdili nasprotni predlog SDH. Kot smo napovedali, bodo razdelili ves bilančni dobiček. Država ter SDH in Kad bodo prejeli skupno devet milijonov evrov bruto dividend. Dividenda se bo izplačala 11. avgusta delničarjem, ki so bili dan pred tem lastniki delnic.

13:40 Berločnik odgovarja Faleskiniju: Vaši očitki o rasti stroškov dela zaradi višjih prejemkov ne držijo. Za tri odstotke so se povečali, ker smo odpirali nove bencinske servise in si pripojili eno od družb. Sodišče je Faleskinijevo zahtevo za stečaj že decembra lani zavrnilo.

13:31 Za govornico je Peter Faleskini, lastnik podjetja H12, ki je lani jeseni zahtevalo stečaj Petrola. Gre za nekdanjega partnerja Petrola pri vzpostavitvi sistema Monitel. Faleskini od Petrola terja 1,5 milijarde evrov nadomestila za plačilo blagovne znamke Monitel. Delničarje je pozval, naj upravi in nadzornemu svetu ne podelijo razrešnice.

13:28 Kot smo napovedali, je SDH dal nasprotni predlog pri odločanju o razporeditvi dobička. Predlaga, da se za dividende nameni celoten bilančni dobiček v višini 28,8 milijona evrov.

13:18 "Do leta 2020 želimo biti vodilni ponudnik energetskih storitev v regiji," je poudaril Berločnik.

13:15 "Ustvarili smo 144 milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). To je največ v Petrolovi poslovni zgodovini," je delničarje nagovoril predsednik uprave Tomaž Berločnik.

13:12 Dvorana je nabito polna. Prisotnih je 65,74 odstotka kapitala.

13:07 Delničarji so poslali dva nasprotna predloga pri točki o imenovanju nadzornikov. Prvega je dal SDH, drugega pa pooblaščenec češko-slovaške J&T, ki delež v Petrolu obvladuje prek fiduciarnega računa pri Československi obchodni banki. Čehi so sicer pred skupščino zagotovili, da ne bodo vlagali nasprotnih predlogov.

13:06 Začela se je skupščina Petrola. Vodi jo odvetnik Uroš Ilič.

Še pred začetkom skupščine ni bilo znano, kdo vse bo na končnem seznamu za nove člane nadzornega sveta, ki ga je predlagala država. Jasno je bilo le, da na njem ne bo ljudi iz češko-slovaške skupine J&T, druge največje lastnice Petrola.

Pred današnjo skupščino sta bili odprti dve vprašanji:

  • kdo vse bo na končnem seznamu članov nadzornega sveta, ki ga bo verjetno tik pred samo skupščino predlagal Slovenski državni holding (SDH), največji lastnik Petrola?
  • Ali bodo skušali svojega člana v nadzorni svet državi vsiliti tudi v češko-slovaški finančni skupini J&T, ki prek fiduciarnega računa obvladuje skoraj 13 odstotkov delnic, želje po sodelovanju pri upravljanju Petrola pa tudi javno več ne skriva?

Že v začetku marca je Petrol v sklicu skupščine objavil imena šestih predlaganih kandidatov za člane nadzornega sveta: Tomaž Kuntarič, Nada Drobne Popovič, Sašo Berger, Mladen Kaliterna, Igo Gruden in Aleš Skok.

A s tega seznama bi lahko izpadlo več imen. Kdo vse bo izpadel in kdo utegne priti na seznam, je bilo še sredi prejšnjega tedna nemogoče napovedati, saj imen v SDH in vladajoči koaliciji še niso uskladili. 

 

Kdo bo izpadel s seznama? 

Nekateri viri med možnimi kandidati za izpad omenjajo Tomaža Kuntariča, ki prihaja iz Gorenja. Kuntarič nadzornemu svetu Petrola predseduje od leta 2009, ko je bila na oblasti še vlada Boruta Pahorja, že v začetku marca pa so se pojavile informacije, da ga pomemben del koalicije in SDH na tem položaju ne želi več.

Spet drugi kot najresnejšega kandidata za izpad s seznama vidijo Saša Bergerja, direktorja družbe S&T Slovenija. Berger velja za kandidata Stranke modernega centra (SMC). Njegov največji minus naj bi bili domnevno sporni posli v Vzajemni. 

Spomnimo, Berger se je moral zaradi njih zagovarjati na sodišču. Na zatožno klop je sedel skupaj z nekdanjim predsednikom uprave Vzajemne Markom Jakličem, nekdanjim članom uprave Francem Henigmanom in svojim predhodnikom na vrhu S&T Klavdijem Godničem. Vse je sodišče novembra 2015 oprostilo obtožb.

Kdo bo prišel na seznam?

Med imeni, ki bi se lahko še uvrstila na seznam, se največkrat omenja odvetnika Simona Goriupa. 

Za izvolitev se verjetno ni treba bati Nadi Drobne Popovič, članici uprave SDH. | Foto: STA , Za izvolitev se verjetno ni treba bati Nadi Drobne Popovič, članici uprave SDH. Foto: STA , Za izvolitev se verjetno ni treba bati Nadi Drobne Popovič, članici uprave SDH, ki jo zanima položaj predsednice nadzornega sveta Petrola, in Mladenu Kaliterni, ki velja za predstavnika Darija Južne, lastnika družb, ki skupaj obvladujejo okrog deset odstotkov Petrola.

Preostali imeni na prvotnem seznamu sta še Aleš Skok, nekdanji član uprave Heliosa, ki je pred časom kandidiral tudi za položaj člana nadzornega sveta SDH, in Igo Gruden, eden od dosedanjih nadzornikov Petrola. Trenutno je zaposlen na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), v času druge vlade Janeza Janše pa je vodil Slovensko odškodninsko družbo (Sod), predhodnico SDH.

Kakšna je igra J&T?

Zagotovo država položaja v nadzornem svetu Petrola ne bo ponudila uradno drugemu največjemu lastniku – finančni skupini J&T. Čeprav je njen projektni menedžer Mario Selecky pred dnevi zaradi tega v časniku Delo javno napadel SDH in ga obtožil, da "jih obravnava kot sovražnika", igra J&T v Petrolu še vedno ni docela jasna: 

Nihče v resnici ne ve, kakšen je končni cilj prihoda J&T v Petrol. Nakup delnic jih je stal 70 milijonov evrov. To je ogromno denarja za "zaklenjeni" delež, ki jim sam po sebi ne prinaša ničesar z izjemo dividend. 

Svoje lastništvo so v J&T dolgo časa skušali prikrivati, saj so delnice skrili za fiduciarnim računom pri Československi obchodni banki (ČSOB) in mrežo podjetij s Cipra.

J&T napoveduje nadaljevanje boja za nadzorniški položaj 

"Naš ključni strateški cilj je, da Petrol posluje uspešno, zato si kot drugi največji delničar družbe vseskozi prizadevamo za tvorno sodelovanje vseh delničarjev, v interesu družbe," so po današnji skupščini sporočili iz češko-slovaške skupine J&T, ki je ostala brez svojega predstavnika v nadzornem svetu Petrola. 

"Vendar pa tudi pričakujemo, da bodo pri vodenju družbe oziroma opravljanju nadzora nad poslovanjem spoštovane uveljavljene, dobre prakse korporativnega upravljanja in da se lastniška struktura podjetja odraža tudi nadzornem organu družbe. V nadaljevanju bomo tako uporabili ostale zakonske možnosti, ki so nam kot delničarju na voljo," so še dodali.

Serijsko skrivanje in mešani signali 

V finančnih krogih se je najprej govorilo, da te delnice kupujejo hrvaški pokojninski skladi. Nekaj časa je večjim lastnikom odkup njihovih delnic Petrola ponujalo tudi češko podjetje RMS Mezzanine, ki je povezano z J&T. Vse to je pritegnilo tudi pozornost Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki pa se ni odločila ukrepati, saj so v J&T o lastništvu teh delnic sami obvestili Petrol oziroma Ljubljansko borzo. 

Obenem so iz J&T ves čas pošiljali mešane signale, kar naj bi zmotilo tudi SDH. Če so sprva kupovali vse večje pakete delnic, ki so bili na trgu, zdaj pravijo, da jih povečanje deleža ne zanima več. Tako ni jasno, ali in kakšni so njihovi morebitni dogovori z ostalimi lastniki Petrola. Že okrog pet odstotkov slovenskega naftnega trgovca je v lasti hrvaških pokojninskih skladov. 

Kuntarič nadzornemu svetu Petrola predseduje od leta 2009, ko je bila na oblasti še vlada Boruta Pahorja. | Foto: STA , Kuntarič nadzornemu svetu Petrola predseduje od leta 2009, ko je bila na oblasti še vlada Boruta Pahorja. Foto: STA , Da bi kupovali delnice za madžarski Mol, so v J&T zanikali. Pri tem ne gre zanemariti dejstva, da je J&T pred leti Molu pomagal pri pridobivanju večinskega deleža v hrvaški Ini. Tega nameravajo Madžari zaradi spora s hrvaško državo prodati, kot edina preostala možnost za dostop do Jadranskega morja pa jim ostaneta Slovenija oziroma Petrol. 

Tako gre domnevati, da bo odločitev J&T o prodaji teh delnic zagotovo povezana tudi z dogovorom med Hrvaško in Madžarsko glede Ine. 

Delničarjem višja dividenda

SDH je danes dosegel izplačilo višje dividende od predlagane. Po sklicu skupščine bi delničarji dobili 12,35 evra na delnico, po novem predlogu pa okrog 14 evrov, torej 1,4 evra več na delnico kot lani. Tako bo letos delničarjem izplačan skoraj celoten bilančni dobiček, ki znaša skoraj 29 milijonov evrov. 

Višjo dividendo, od 13 do 14 evrov na delnico, je pričakovala tudi investicijska skupina Alta, ki v svoji analizi iz konca februarja napoveduje ciljno ceno delnice 386 evrov. Trenutno se cena delnice Petrola giblje pri 340 evrov. Še pred dobrim mesecem je SDH pri nakupu treh odstotkov Petrola za delnico družbe plačal od 220 do 230 evrov, kar pomeni, da je v tem času z njimi že zaslužil dober milijon evrov. Samo v zadnjem letu dni se je vrednost delnice zvišala za več kot tretjino.

V Alti so svojo oceno utemeljili z izboljšanjem poslovnih rezultatov Petrola, dvigom dobičkonosnosti, marže in dividend. Po napovedih analitikov naj bi Petrol letos ustvaril 3,9 milijarde evrov prihodkov, v 2018 pa bodo presegli že štiri milijarde evrov. 

Petrol z več kot pol milijarde prostega denarnega toka do leta 2021

Če je konec lanskega leta ustvaril 144 milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA), naj bi ga bilo v letu 2018 za skoraj 20 milijonov evrov več. Med letoma 2017 in 2021 naj bi pridelal več kot 580 milijonov evrov prostega denarnega toka.

V Sloveniji ima Petrol 58-odstotni tržni delež, sledita mu OMV z dvajsetimi in Mol z devetimi odstotki. Na Hrvaškem ima Petrol 105 bencinskih servisov in 12-odstotni tržni delež, kar ga uvršča na drugo mesto, v Črni gori pa obvladuje devet odstotkov trga.

Ne spreglejte