Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 2. 2011,
11.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 23. 2. 2011, 11.15

7 let, 2 meseca

V New Delhiju množični protesti proti inflaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na ulicah indijske prestolnice New Delhi se je danes zbralo več deset tisoč protestnikov, večinoma iz vrst delavstva, da bi izrazili nezadovoljstvo s hitro rastočo inflacijo.

Od države zahtevajo, da omeji cene življenjskih potrebščin, še posebej hrane, in tako zaščiti še vedno veliko večino revnejših prebivalcev te azijske velikanke.

2000 policistov bdi nad demonstracijami Organizatorji shoda, Odbor indijskih sindikatov (CITU), ki je blizu komunistični stranki, in nekatera druga sindikalna združenja, pričakujejo, da se bo na ulicah v središču indijske prestolnice zbralo od 800.000 do milijon protestnikov, policija pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zaenkrat še ne more podati ocene udeležbe. Na ulicah New Delhija je sicer okoli 2000 policistov, ki bdijo nad demonstracijami.

"Delavci iz 19 zveznih držav, med njimi na tisoče žensk, prihajajo v New Delhi in skupaj se bodo zbrali pred stavbo indijskega parlamenta, da bi zahtevali svoj pravični delež v domnevni zgodbi o 'robustni gospodarski rasti'," je v sporočilu za javnost zapisal CITU.

Povečati želijo pritisk na indijsko zvezno vlado Organizatorji želijo s shodom predvsem povečati pritisk na indijsko zvezno vlado pred skorajšnjim parlamentarnim glasovanjem o letošnjem proračunu. Protestniki večinoma mahajo z zastavami in emblemi komunistične stranke ter vzklikajo parole proti inflaciji in korupciji. Ulice središča milijonske indijske prestolnice so zaprte za promet.

Indijski premier Manmohan Singh je sicer nedavno opozoril, da povišana inflacija, ki jo poganjajo predvsem cene hrane, predstavlja "resno grožnjo" gospodarski rasti tretjega največjega azijskega gospodarstva. Indijska vlada sicer v tekočem fiskalnem letu pričakuje 8,6-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), januarska letna inflacija pa je bila pri 8,2 odstotka.

Cene hrane medtem na letni ravni rastejo po stopnji nad deset odstotkov, potem ko so še pred kratkim naraščale po skoraj 20-odstotni stopnji. Vse dražja hrana otežuje že tako težko življenje večstomilijonske množice revnih Indijcev, ki kljub hitri gospodarski rasti in večanju bogatega in srednjega razreda še vedno živijo v bedi.

Protestnike razburja tudi niz korupcijskih škandalov Protestnike poleg inflacija razburja tudi niz korupcijskih škandalov, povezanih z organizacijo že tako kaotičnih in slabo izvedenih iger Commonwealtha in podeljevanjem licenc za mobilno telefonijo. Zaradi nepravilnosti pri slednjem naj bi bil zvezni proračun prikrajšan za skoraj 40 milijard dolarjev.

Ne spreglejte