Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2011,
15.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 3. 2011, 15.59

7 let, 2 meseca

V Merkurju odpustili 102 zaposlena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Večina zaposlenih v Merkurju, ki so bili uvrščeni v program presežnih delavcev, je prejela odpovedi pogodb o zaposlitvi.

Na celjski lokaciji, ki jo zaradi racionalizacije podjetje zapira, je odpovedi prejelo 70 zaposlenih, na sedežu v Naklem pa 32. Preostalim iz programa 141 presežnih delavcev bodo odpovedi vročene kasneje. Odpuščeni prihajajo iz vrst komerciale in financ Predsednica sindikata Merkur Group Mateja Tavčar je pojasnila, da zaposleni, ki so prejeli odpovedi, prihajajo iz vrst komerciale in financ. Večina je tistih, ki delajo v celjskih pisarnah Merkurja, ki jih bo podjetje zaradi racionalizacije stroškov zaprlo. Le pet izmed tamkajšnjih zaposlenih se je namreč odločilo, da se bo na delo vozilo v Naklo, sicer bi bila po točkah približno polovica presežnih delavcev iz Naklega. Odpovedi ne bo prejelo 29 zaščitenih zaposlenih Odpovedi so bile vročene tistim zaposlenim, ki so obvestila o nameravani odpovedi delovnega razmerja prejeli 4. marca. Nekateri so namero dobili kasneje po pošti, zato se za njih 15-dnevni odpovedni rok še ni iztekel. Prav tako pa odpovedi ni prejelo 29 zaščitenih zaposlenih zaradi invalidnosti, porodniškega dopusta ter članstva v sindikatu ali svetu delavcev. Ti bodo odpovedi dobili, ko jim bo zaščita potekla, je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi v Merkurju Katja Kozina.

Tavčarjeva je poudarila, da imajo od uprave zagotovljeno izplačilo odpravnin za odpuščene delavce. Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak je poudaril, da imam Merkur za odpravnine in odškodnine rezervirano 1,5 milijona evrov, od katerih je približno za 700.000 evrov odpravnin. Sicer pa tudi pri izplačilu odškodnin tistim, ki se odpovedujejo odpovednemu roku, ne bi smeli biti težav, s kakršnimi se srečujejo odpuščeni delavci Mersteela, saj je celotni postopek izveden v prisilni poravnavi in izplačilo ni sporno.

V sindikatu upajo, da novega odpuščanja ne bo V sindikatu ob takih pojasnilih uprave verjamejo, da bodo odpravnine in odškodnine izplačane v skladu z napovedjo in dogovorom. Hkrati upajo tudi, da držijo trditve, da letos novega odpuščanja ne bo. "To je zadnji večji sistemski ukrep na področju racionalizacije, naprej pa bo vse odvisno od poslovanja," je poudaril Pesjak.

Tavčarjeva: Skladišča so delno že napolnjena "Moramo zaupati upravi in pozitivno gledati naprej, da se zadeva reši," je dejala Tavčarjeva in dodala, da se izboljšanje poslovanja Merkurja, ki je v prisilni poravnavi od lanskega novembra, že kaže. "Skladišča so delno že napolnjena, čeprav tako polna kot so bila nekdaj, niso. Tudi centri so založeni in računam, da bo spomladi, ko se bo ogrelo, prodaja bolje stekla," je o okrevanju Merkurja po pridobitvi premostitvenega posojila povedala Tavčarjeva.

Merkur bi lahko že aprila posloval pozitivno Izboljšanje poslovanja kažejo tudi sami izidi. Prodaja se je februarja že dvignila in dosegla skoraj 13 milijonov evrov, marca pa naj bi po besedah Pesjaka dosegla med 17 in 18 milijoni evrov, kar je več od načrtovanih 15 milijonov evrov. Trendi naj bi se še nadaljevali, tako da bi aprila Merkur že moral doseči 20 milijonov evrov prodaje in prvič po razglasitvi insolventnosti poslovati pozitivno.

Za finančno sanacijo Merkurja sta nujna še reprogram kreditov in izvedba dokapitalizacije s konverzijo terjatev upnikov v lastniške deleže. Pesjak, ki ima dnevno sestanke s posameznimi bankami, zagotavlja, da pri uresničevanju obeh ukrepov kaže dobro. Meni, da bodo še do konca tega tedna podpisali dogovor o reprogramu kreditov. Prav tako tudi vpisovanje v kapital Merkurja teče v skladu s pričakovanji.

Veliko jih je Merkur zapustilo prostovoljno V Merkurju je program presežnih delavcev sicer precej krajši, kot je bilo predvideno ob lanski pripravi sanacijskega programa, ko je bilo govora o zmanjšanju števila zaposlenih v celoti skupini za preko 1000, v sami krovni družbi pa za 400. Veliko zaposlenih je namreč Merkur v minulih mesecih po začetku težav prostovoljno zapustilo ali predčasno odšlo v pokoj. Tako je bilo v začetku leta 2010 v Merkurju 2675, konec leta pa 2142 zaposlenih, v celotni skupini pa se je število zaposlenih s 4829 znižalo na 3923.

Ne spreglejte