Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 8. 2012,
11.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

prodaja

Četrtek, 23. 8. 2012, 11.13

7 let, 2 meseca

V Mercatorju višji prihodki in rekordna izguba ob polletju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
To je slika najboljšega soseda, ki ga čakajo pospešeno rezanje stroškov (tudi odpuščanja) in odprodaja nepremičnin.

Mercator je v prvem polletju ustvaril za dober odstotek (1,1) več čistih prihodkov, 1,4 milijarde, in 16,3 milijona evrov čiste izgube. Časi niso rožnati, kriza in z njo padec potrošnje na vseh trgih sta naredila svoje, je danes priznal od začetka junija novi prvi mož najboljšega soseda Toni Balažič. Razlogi za izgube so zlasti tečajne razlike (Srbija) več kot 11 milijonov in slabo poslovanje Mercatorjevih družb na Hrvaškem ter v Bolgariji in Albaniji.

Čiščenje z velikim rezanjem stroškov V Mercatorju bo treba v prihodnjih mesecih in letih zelo oklestiti stroške (odpuščanja bodo neizogibna, ampak v upravi družbe o tem še molčijo) na vseh ravneh poslovanja. Do konca tega leta naj bi z nižanjem stroškov prihranili med osem in deset milijonov evrov, že do zdaj pa so več kot tri milijone zlasti na račun rezanja stroškov pri zunanjih svetovalcih, režiji in zalogah, poudarja prvi mož največjega trgovca pri nas.

Z odprodajo nepremičnin tudi do manjše zadolženosti Z novi strateškimi ukrepi zlasti na področju sprememb v komerciali, trženju in logistiki naj bi Mercator v prihodnjih letih prihranil med 50 in 60 milijonov evrov. Nova strategija, ki jo pripravlja nova uprava, naj bi Mercatorju vrnila status visoko dobičkonosnega podjetja in največje trgovske verige v regiji. Kot pravi Toni Balažič, naj bi z dezinvestiranjem poslovno nepotrebnih nepremičnin in "monetizacijo" nepremičnin (odprodajo tujim nepremičninskim skladom in najemom teh prostorov nazaj), gre za okoli 60 nepremičnin v glavnem v velikih trgovskih središčih, že letos za okoli tristo milijonov evrov zmanjšali več kot milijardo evrov težak konsolidirani dolg Mercatorja. Glavnina dolga je dolgoročnih kreditov, v prvem polletju pa so dolg že zmanjšali za 60 milijonov. Knjigovodska vrednost vseh Mercatorjevih nepremičnin je ocenjena na 1,7 milijarde evrov.

Ne spreglejte