Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2012,
15.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 17. 1. 2012, 15.49

7 let, 2 meseca

V Luki Koper je lani skupni ladijski tovor presegel 17 milijonov ton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko ni skrival zadovoljstva nad zadnjimi rezultati o pretovoru v koprskem pristanišču v letu 2011.

Dobri rezultati so po Veselkovem mnenju posledica infrastrukturnih vlaganj in uspešne sanacije družbe, vendar bodo potrebne tudi nove investicije.

"Skoraj vsi segmenti so beležili rast" Skupni ladijski pretovor v Luki Koper je lani namreč presegel 17 milijonov ton in bil za 11 odstotkov višji od pretovora v letu pred tem, kar je preseglo celo Veselkova pričakovanja. Kot je izpostavil prvi mož Luke, so praktično vsi segmenti beležili rast z izjemo generalnih tovorov, kjer pa so občutili posledice nemirov v tistih delih sveta, od katerih so odvisni za te tovore.

Po drugi strani pa je Veselko poudaril, da dobrih rezultatov ne gre pripisati le širšim razmeram, saj je bila rast v sosednjih pristaniščih počasnejša od rasti koprskega pristanišča.

Ugodni izidi so posledica infrastrukturnih vlaganj Ugodni izidi so po njegovih besedah posledica infrastrukturnih vlaganj, izvedene sanacije v zadnjih dveh letih in pol in dobrega dela uprave ter nenazadnje tudi zaupanja v pristanišče in preusmerjanja blagovnih tokov iz drugih pristanišč v Koper.

V letošnjem letu pričakujejo šestodstotno rast prihodkov Veselko tudi v prihodnje pričakuje rast na vseh segmentih, čeprav ta bržkone ne bo povsod enaka. Tako bo kontejnerski pretovor, ki je lani najbolj poskočil, verjetno letos rasel zmerneje. Skupno gledano pa v Luki v letošnjem letu pričakujejo šestodstotno rast pretovora in prav tolikšno rast prihodkov.

Povečanje pretovora bo v prihodnje zahtevalo tudi investicije v mehanizacijo in infrastrukturo. Pri tem bo dodatnih investicij deležen zlasti kontejnerski segment, napoveduje Veselko, pri čemer bodo podrobnosti dorekli v prvi polovici leta. Kot je pojasnil, pripravljajo študijo izvedljivosti in oblikovanja poslovnega modela na tem segmentu.

Na vprašanje, ali to pomeni podaljšanje prvega pomola, je Veselko spomnil, da državni prostorski načrt za koprsko pristanišče predvideva tako to investicijo kot tudi začetek postopkov za izgradnjo tretjega pomola. Čeprav o tem ni želel preveč špekulirati, pa je predsednik uprave Luke vendarle priznal, da bo "najverjetneje" prej na vrsti podaljšanje prvega pomola.

"Vse vodilne stranke podpirajo investiranje v tretji pomol" Ob tem je Veselko spomnil, da so "prav vse vodilne stranke v bodoče predvidele tudi investiranje v tretji pomol".

"Potniški promet ni primarna dejavnost v Luki Koper" Nedavna nesreča trajekta ob tirenski obali lahko vsekakor močno vpliva na nadaljnje aktivnosti na področju potniškega prometa, je priznal Veselko. Koprsko pristanišče je sicer v minulem letu močno povečalo tudi pretovor potnikov in celo preseglo številko 100.000 potnikov. Ob tem je Veselko spomnil, da je potniški promet za Luko Koper sicer pomembna, ne pa tudi primarna dejavnost.

"Ambicije ostajajo velike" Kot je še pojasnil, so ambicije glede tovornega pretovora še naprej velike, viška operativne obale pa v tem trenutku ni. Veselko je sicer pojasnil še, da v tem pogledu še niso razmišljali o sodelovanju z izolsko ladjedelnico. V vodstvu ladjedelnice, kjer so z nedavnim odhodom grškega trajekta pridobili približno 200 metrov operativne obale, so namreč pred dnevi kot eno od možnosti navedli prav sodelovanje s koprskim pristaniščem.

Predstavili tudi rezultate projekta Pogled v svet. Pod okriljem Zavoda za izobraževanje, kulturo in mladinski turizem UMMI so dijaki Srednje tehniške šole Koper tako prikazali arhitekturne predloge za ureditev luških objektov.

Ne spreglejte