Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
20.58

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gen energija

Četrtek, 21. 3. 2013, 20.58

4 leta, 8 mesecev

V Krškem zadovoljni s pojasnili glede jedrske varnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Krškem ni razlogov za zaskrbljenost glede jedrske varnosti, je na izredni seji krškega občinskega sveta na omenjeno temo poudaril predsednik uprave krške nuklearke Stane Rožman.

Na seji, ki so jo Krčani sklicali, da bi dobili pojasnila glede zamenjave direktorja Gen energije Martina Novšaka, so tudi odstopili trije od petih nadzornikov te družbe.

Kot je na izredni seji, ki so jo v Krškem sklicali, da bi od vladnih predstavnikov, strokovnjakov in vseh vpletenih odgovornih dobili pojasnila o jedrski varnosti kot razlogu za nedavno razrešitev direktorja Gen energije Novšaka, dejal Rožman, so geološke in tektonske pojave na območju Krškega že doslej vedno upoštevali in jedrsko varnost sproti nadgrajevali.

Zavrnil tolmačenje informacij o tektonski neprimernosti krškega polja za drugi jedrski bloa Z navedenimi besedami je Rožman zavrnil tolmačenje informacij o tektonski neprimernosti krškega polja za izgradnjo drugega jedrskega bloka, ki izvirajo iz pisma francoskega inštituta za jedrsko in sevalno varnost IRSN. Gre za interpretacijo nedokončanega dela oz. vmesnega poročila, omenjene raziskave, ki potekajo v okviru širšega konzorcija različnih strokovnih organizacij, pa še niso končane, je dodal.

Omenjene informacije, ki so bile tudi eden izmed razlogov za Novšakovo zamenjavo, je še označil za nezanesljive in hkrati zatrdil, da je raven varnosti v nuklearki tako visoka, da bi tudi ob morebitni večji potresni nevarnosti ta delovala varno.

Župan Miran Stanko: Krčani so dobili zagotovila, da je jedrska varnost v Posavju neokrnjena Po besedah krškega župana Mirana Stanka so Krčani dobili zagotovila, da je jedrska varnost v Posavju neokrnjena, vršilec dolžnosti direktorja Agencije za radioaktivne odpadke Julijan Fortunat pa je napovedal, da naj bi še letos nadaljevali s projektom krškega odlagališča nizko in srednje-radioaktivnih odpadkov oz. začeli s terenskim raziskavami in odkupi zemljišč za njegovo izgradnjo.

Med drugimi se je seje udeležil tudi direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar, ki je navedene francoske ocene ocenil za parcialne in površne, hkrati pa dodal, da je za dejstva, kot jih te navajajo, opravljenih premalo raziskav. Francoske ugotovitve glede krajevne tektonike niso nič novega, je dodal, in slovensko jedrsko varnost ocenil za dobro.

Spregovoril tudi predsednik nadzornega sveta Gen energije Na seji je spregovoril tudi predsednik nadzornega sveta Gen energije Martin Bratanič, ki je ponovil vse doslej že navedene očitke Novšaku, ta pa jih je v nadaljevanju seje vnovič zavrnil.

Oglasil se je tudi donedavni minister Janševe vlade in posavski poslanec Andrej Vizjak, ki se je z besedami, da je Novšak izgubil njegovo zaupanje, postavil na Brataničevo stran. Nasprotno pa so trije nadzorniki Gen energije, Jože Reven, Goran Udovč in Marko Čepin zaradi nevzdržnih razmer v nadzornem svetu na seji podali odstopne izjave, s čimer so se želeli ločiti od mnenja in načina dela drugih dveh nadzornikov, so opozorili.

Seje se je udeležil tudi novi minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher, ki je dejal, da gre za pomembno zadevo, njegova prisotnost pa je dokaz, da jo spremlja. S sodelavci bo stanje podrobno preučil in kasneje, da bi ga razrešili, vnovič obiskal Krško. Rad bi tudi, da bi čim prej postavili nove strokovne temelje, ki bodo omogočali normalen razvoj drugega slovenskega energetskega bloka, je še povedal.

Ne spreglejte