Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2011,
19.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 2. 3. 2011, 19.20

7 let, 2 meseca

V javno razgrnitev dva prostorska načrta za tretjo razvojno os

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za okolje in prostor končuje osnutke štirih državnih prostorskih načrtov za tretjo razvojno os.

Dva izmed načrtov bosta v občinah, skozi katere je načrtovana trasa, javno razgrnjena v prihodnjih dneh. Načrt za odsek Novo mesto - Maline že v četrtek, načrt za odsek Slovenj Gradec - Velenje pa 10. marca.

Vlačič: Infrastruktura je temelj za razvoj posameznih območij Tretja razvojna os bo povezala gospodarsko intenzivne kraje, ki so zaradi neustreznih prometnih povezav nekoliko "hendikepirani". Ni skrivnost, da je infrastruktura temelj za razvoj posameznih območij, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal minister za promet Patrick Vlačič.

S tretjo razvojno osjo se bodo po Vlačičevih pojasnilih v severnem delu odpravila ozka grla, v srednjem delu izkoristili razvojni potenciali, v južnem delu pa tamkajšnji kraji povezali z ostalo Slovenijo in s sosednjo Hrvaško.

Umeščanje v prostor je konfliktno, a prometni minister opozarja, da pri umeščanju v prostor vendarle ne gre operirati s podatki, ki so napačni ali pa sploh še niso v javnosti. Vlačič v okviru javne razgrnitve pričakuje številne pripombe in si jih tudi želi, saj bo le tako mogoče traso ceste smiselno umestiti v prostor.

Vlačič poziva k ekonomsko sprejemljivim rešitvam "Želim si, da trase tretje razvojne osi ne bi postale spomenik človeški neumnosti," je zatrdil Vlačič, ki vse akterje pri umeščanju trase v prostor poziva k razumnosti in ekonomsko sprejemljivim rešitvam. Če bodo trase predrage, jih bo država namreč težko financirala.

Razumnost velja zlasti za severni del tretje razvojne osi, ki je bolj zahteven. Na južnem delu osi, kjer so ljudje v želji po tretji razvojni osi pripravljeni na številne kompromise, Vlačič pričakuje lažje delo.

Prostorski načrt po besedah ministra za okolje in prostor Roka Žarniča sicer še ne pomeni odločitve o gradnji. Gre le za eno od ključnih faz na poti do odločitve, to pa sprejme vlada po medresorskem usklajevanju. Vlada si je razvojne osi zadala kot prioriteto.

Žarnič: Zadevo lahko začnemo peljati h koncu "Prišli smo do faze, ko lahko začnemo skozi javno razpravo zadevo peljati h koncu," je zatrdil Žarnič, ki je vesel skorajšnje razgrnitve dveh prostorskih načrtov in v kratkem pričakuje tudi javno razgrnitev državnih prostorskih načrtov za odseka med Velenjem in Šentrupertom ter med Slovenj Gradcem in Dravogradom.

Sodelovanje ministrstev Žarnič je spomnil, da okoljsko ministrstvo pri pripravi dokumentov ves čas sodeluje tudi z drugimi ministrstvi - prometnim, kmetijskim in kulturnim. Na ta način sproti rešujejo nekatere zagate in skušajo tako skrajšati čas priprave dokumentov.

Odsek Slovenj Gradec - Velenje Državni prostorski načrt za odsek Slovenj Gradec - Velenje predvideva štiripasovno cesto od priključka Slovenj Gradec - jug do priključka Velenje - jug z vsemi objekti in ureditvami, dvopasovno cesto med Konovim in priključkom Škale ter priključke Slovenj Gradec - jug, Podgorje, Gaberke, Škale in Velenje - jug.

Odsek Novo mesto - Maline Načrt za odsek Novo mesto - Maline predvideva ureditve, ki so povezane z novogradnjo državne ceste od avtoceste Ljubljana - Obrežje pri Novem mestu do priključka Maline. Gre za slabih 18 kilometrov cest - dvopasovna povezovalna zahodna obvozna cesta Novega mesta, dvopasovna povezovalna cesta Žabja vas, dvopasovna navezovalna cesta Maline - Jugorje.

Državna prostorska načrta predvidevata tudi precej predorov, pokritih vkopov, viaduktov, mostov, nadvozov, podvozov, podhodov in prepustov.

Državni prostorski načrt skrajnega severnega dela tretje razvojne osi (med Dravogradom in Slovenj Gradcem) poleg štiripasovne državne ceste obsega še dve dvopasovni cesti, navezovalno cesto in obvoznico Dravograd. Načrt Velenje - Šentrupert predvideva navezavo na avtocesto s spremembo priključka.

Ne spreglejte