Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
13.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 13.00

7 let, 2 meseca

V Italiji brezposelnih rekordnih 30 odstotkov mladih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stopnja brezposelnosti je v Italiji januarja že tretji mesec zapored ostala nespremenjena pri 8,6 odstotka, brezposelnost mladih med 15 in 24 letom starosti pa je dosegla že 29,4 odstotka.

Italijanski statistični urad opaža tudi razlike v brezposelnosti po spolu. Januarja je stopnja brezposelnosti med moškimi znašala 7,8 odstotka, med ženskami pa 9,8 odstotka. Brezposelnih je bilo sicer skupaj 2,14 milijona Italijanov oziroma približno 60.000 več kot pred letom dni. Minister za javno upravo in inovacije Renato Brunetta je dejal, da brezposelnost med mladimi ni ciklične ampak strukturne narave in da je tako že vsaj 20 ali 30 let. Nedostopnost zaposlitev zaradi rigidnosti trga Problem vidi v nedostopnosti zaposlitev za mlade zaradi rigidnosti trga dela, kjer se ščitijo že zaposleni, in neučinkovitem sistemu izobraževanja v šolah ter na univerzah. Precej bolj zaskrbljeni so v opozicijski stranki Italija vrednot, kjer opozarjajo, da Italija beleži eno najvišjih stopenj brezposelnosti med mladimi v evropskih državah in da bi zato vlada morala ukrepati.

Visoke številke tudi pri inflaciji Visoke številke je statistični urad zabeležil tudi pri inflaciji. Februarja je znašala 2,4 odstotka, kar je za 0,3 odstotne točke več kot januarja, najbolj pa so se podražila goriva in hrana. Bencin se je na mesečni ravni podražil za 0,8 odstotka, na letni ravni pa že za 11,8 odstotka, kurilno olje pa za 1,8 odstotka oziroma na letni ravni za 17,2 odstotka. Med prehranskimi izdelki so se na letni ravni najbolj podražili kruh (za 1,2 odstotka) in mlečni izdelki (za 3,7 odstotka).

Nekoliko spodbudnejši pa so podatki o gospodarski rasti, saj je ta lani po najnovejših podatkih statističnega urada znašala 1,3 odstotka. To je za 0,2 odstotni točki več, kot so znašale predhodne ocene statistikov in 0,1 odstotne točke več od napovedi vlade. Domača potrošnja se je lani povečala za 0,6 odstotka, bruto investicije za 2,5 odstotka, izvoz pa za 9,1 odstotka, pri čemer se je uvoz povečal za 10,5 odstotka.

Skupni dolg znašal že 119 % BDP Skupni dolg države je konec leta znašal že 119 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je leto prej znašal dobrih 116 odstotkov BDP. Proračunski primanjkljaj je znašal 4,6 odstotka BDP, je še sporočil italijanski statistični urad.

Ne spreglejte