Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 3. 2012,
10.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stavka sindikati

Torek, 20. 3. 2012, 10.03

7 let, 2 meseca

V Hessnu, Baden-Württembergu in na Bavarskem stavkovni val

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Drugi stavkovni val nemških javnih uslužbencev se je začel tudi v zveznih deželah Hessen, Baden-Württemberg in Bavarska.

Tu naj bi tekom dneva prihajalo do motenj v prometu, okrnjena pa naj bi bila tudi ostala ponudba javnih storitev.

Zaradi stavke, s katero želijo nemški javni uslužbenci okrepiti svoje pogajalske pozicije pred pogovori o novih kolektivnih pogodbah, bo po napovedi tiskovnega predstavnika sindikata Verdi Christiana Rothänderja "okrnjena ponudba javnih storitev".

Zaprte šole in vrtci, okrnjen železniški in avtobusni prevoz Med drugim bodo ostala zaprta vrata tamkajšnjih vrtcev, komunalne službe ne bodo odvažale smeti, v številnih mestih ne bodo vozili avtobusi in vlaki. V Frankfurtu ne bodo vozili tramvaji in podzemna železnica, promet pa bo okrnjen tudi v mestih Wiesbaden in Kassel. Na celotnem območju Hessna računajo tudi z zmanjšano ponudbo storitev javne uprave, vrtcev, bolnišnic in javnih kopališč.

Na Bavarskem naj bi se medtem po navedbah sindikata Verdi zbralo okoli 14.000 stavkajočih. V Münchnu naj bi zbrane nagovoril vodja sindikata Verdi Frank Bsirske. V zvezni deželi Baden-Württemberg so napovedali okrnjeno delo tamkajšnjih mestnih oblasti, okrnjen naj bi bil tudi lokalni promet.

Sindikati zavrnili predlog delodajalcev za postopno zvišanje plač Do stavk nemških javnih uslužbencev prihaja pred naslednjim krogom pogajanj o plačah, ki je predviden za 28. in 29. marec. Sindikat zahteva 6,5-odstotno zvišanje plač ali najmanj 200 evrov mesečno za tiste z najnižjimi dohodki.

Delodajalci so doslej predlagali postopno zvišanje plač v dveh letih za 3,3 odstotka. Po izračunih sindikatov bi to pomenilo, da bi se plače mesečno v tem času povečale samo za 1,77 odstotka, kar je manj kot uskladitev z inflacijo, zato tak predlog zavračajo.

Ne spreglejte