Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 12. 2013,
8.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Helios odpuščanje

Petek, 20. 12. 2013, 8.02

7 let, 2 meseca

V Heliosu kljub dobičku odpuščanja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Heliosu, prvem prodanem podjetju od 15 podjetij s seznama vlade za privatizacijo, so začeli z odpuščanji. Konkretnih številk o številu odpuščenih še ni, najbolj na udaru pa so režijski delavci.

Službo naj bi izgubila tudi večina zaposlenih za določen čas, predvsem pa so med odpuščenimi že omenjeni režijski in proizvodni delavci. T.i. mehkih načinov prekinitve delovnega razmerja naj bi bil le manjši delež.

Po navedbah več medijev naj bi službo izgubilo od 100 do 170 zaposlenih, kar pa v sindikatu niso potrdili.

"Poslovne dločitve, ki ne bodo v korist ljudi" Konzorcij prodajalcev Heliosa je oktobra z avstrijskim holdingom Ring International podpisal pogodbo o nakupu 73,12 odstotka delnic domžalskega proizvajalca barv in lakov. Prav danes pa so v Konferenci Sindikatov KNG družb skupine Helios opozorili, da prodaja Heliosa, oziroma prihod zasebnega kapitala, pomeni veliko verjetnost sprejemanja poslovnih odločitev, ki ne bodo v korist ljudi.

"Jasno se tudi kaže, da bo korist, ki jo bo država s prodajo deleža pridobila, zanemarljiva, saj bo pridobljeni denar zapravila že v naslednji trenutku po prejemu, za sanacijo lukenj v bančnem sistemu, ki so nastale zaradi zelo nespametnih odločitev," poudarjajo v sindikatu.

Ob tem izpostavljajo, da zaradi prodaje prihaja tudi do izgube delovnih mest, posledično pa naraščajo stroški nadomestil in socialnih transferjev, ki bodo zopet obremenili državo. "Ponovno sprašujemo vse politične stranke, ali resnično menijo, da je privatizacija za vsako ceno rešitev za to državo," so izpostavili v sindikatu.

Privatizacija pomeni odpuščanje? "Kot sindikat se nikakor ne moremo strinjati, da v težnji po maksimiranju dobička lastnikov izgubi službo 1000 ali pa en sam delavec. Privatizacija pa zelo očitno pomeni ravno to," so prepričani.

Razumljivo in logično se jim zdi, da bodo vlagatelji zasebnega kapitala želeli poplačilo in donosnost, za kar da bodo ceno plačali zaposleni. "V to realnost so nas privedle politične odločitve, račun zanje pa se vedno znova izstavlja državljanom," so še prepričani v sindikatu.

Zaposleni v Heliosu upajo, da se bodo po prestrukturiranju ustvarili pogoji, ki bodo pomenili rast podjetja in ponovno zaposlovanje. Opozarjajo na svoje znanje in izkušnje ter upajo, da bodo te kakovosti prepoznane.

Organizirali bodo pravno pomoč Sindikat bo nudil ustrezno zaščito odpuščenim delavcem. Organizirali bodo tudi pravno pomoč v podjetju, ki jo bodo delavci lahko izkoristili.

V upravi so pojasnili, da se v skupini Helios soočajo z relativno slabim gospodarskim okoljem na vseh ciljnih trgih. Ocenjujejo, da bo prodaja ob koncu leta nižja od plana za sedem odstotkov, kar poslabšuje poslovni izid, tudi napovedi za 2014 niso spodbudne.

Na trenutne razmere se uprava prilagaja tudi z zmanjševanjem števila zaposlenih. Uprava verjame, da dovolj dobro pozna, tako organizacijsko strukturo kot svoje sodelavce, da lahko ta ukrep izvede tako, da omogoči nadaljnji razvoj skupine Helios in s tem zagotavljanje preostalih delovnih mest. "Zato si je uprava družbe naložila to breme, da ukrep izvede še pred prihodom novega lastnika," so zapisali v odzivu.

Sindikate so predhodno seznanili z ukrepi, prav tako zaposlene na zborih delavcev. "Prilagajanje števila zaposlenih se v prvi vrsti nanaša na managerske in režijske službe. Zaposlene v proizvodnji pa bomo v manjšem številu morali prilagoditi le na programu, ki najbolj zaostaja za lanskimi oz. planiranimi rezultati," še poudarjajo v upravi.

Ne spreglejte