SiolNET. Posel danes Novice
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Gorenju 86 presežnih delavcev, na slabša delovna mesta naj ne bi pristali

0,23

termometer

Gorenje Velenje
Vsi zaposleni so dobili ponudbe za druga delovna mesta v proizvodnji, a za vse to ni ustrezno delovno mesto. Foto: Ana Kovač

Vodstvo Gorenja je danes vročilo odpovedi pogodb o zaposlitvi 86 delavcem, ki so na seznamu presežnih delavcev. Vsi so sicer dobili ponudbe za druga delovna mesta v proizvodnji, a za vse to ni ustrezno delovno mesto oziroma je slabše delovno mesto, tako da se pričakuje, da novih pogodb ne bodo sprejeli.

V Gorenju so v okviru reorganizacije poslovnih procesov sprva predvideli, da bo v matični družbi v Velenju presežnih delavcev 270, kasneje se je ta številka znižala na 104, zdaj pa je presežnih 86 delavcev. Od teh je 71 takšnih, za katere ne morejo uveljavljati mehkih načinov zmanjševanja števila zaposlenih, povezanih z bližajočim se upokojevanjem.

Gorenje Velenje Posel danes Sindikat napoveduje stavko v Gorenju; po mnenju uprave bi bila nezakonita

Koliko delavcev ne bo sprejelo novih pogodb, še ni znano

Odpovedi pogodb je vodstvo Gorenja tistim, ki so bili v službi, vročilo danes, preostali pa jih bodo prejeli po pošti. Nekaj delavcev je namreč na čakanju, bolniških dopustih ali dopustih, so povedali v podjetju. V postopkih, ki tečejo že dlje časa, je sicer Gorenje nove pogodbe zaradi sprememb v organizaciji, nazivih ali opisih delovnih mest ponudilo 1.393 zaposlenim v režiji. Pri tem so ti zaposleni ohranili obstoječe plače in druge pravice.

Koliko delavcev v Gorenju ne bo sprejelo novih pogodb, še ni znano. Koliko delavcev v Gorenju ne bo sprejelo novih pogodb, še ni znano. Foto: Ana Kovač

Predsednik konference Skei Gorenje Žan Zeba je povedal, da so se danes nekateri presežni delavci, ki so njihovi člani, po prejemu odpovedi obrnili nanje po nasvete, a točne številke o tem, koliko od teh delavcev bo sprejelo nove pogodbe za slabše delo in koliko ne, še nima. Za tiste, ki novih pogodb ne bodo sprejeli, velja odpoved pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, s tem pa so upravičeni do odpravnin in drugih pripadajočih pravic. Teči jim bo začel odpovedni rok, izkoristiti morajo tudi dopust.

Gorenje Velenje Posel danes Sindikalist: Novo vodstvo Gorenja ima podporo zaposlenih

Na seznamu presežnih delavcev tudi skladiščniki in kontrolorji kakovosti

Na seznamu presežnih delavcev so zaposleni na režijskih službah, ki so vezane na proizvodnjo. To so skladiščniki, blagovni manipulanti in kontrolorji kakovosti, je pojasnil Zeba, ki je prepričan, da je tudi zaradi odziva in aktivnosti sindikata končna številka presežnih delavcev nižja od prvih napovedi.

V Gorenju, ki je od lani v lasti kitajske korporacije Hisense, so sicer že pred časom poudarili, da želijo z reorganizacijo zagotoviti razmere za dolgoročno rast in razvoj ter da reorganizacija in optimizacija poslovanja ne bosta omejeni le na matično podjetje, ampak bodo vanju vključene tudi vse hčerinske družbe ter poslovne enote v tujini. V velenjskem Gorenju je sicer danes zadnji delovni dan pred tritedenskim kolektivnim dopustom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin