Stavka v Gorenjevi tovarni v Srbiji: "Ne bomo več delali za 200 evrov"

Po delavcih v proizvodnem obratu Fiata Chryslerja v Kragujevcu so v sredo zvečer stavkali tudi delavci v Gorenjevi tovarni hladilno-zamrzovalnih aparatov v srbskem Valjevu. Kot poročajo srbski mediji, je delati prenehalo okoli 600 delavcev v drugi izmeni, zaradi česar se je proizvodnja ustavila. Delavci med drugim zahtevajo dvig plač.

Gorenjevi delavci v Srbiji zahtevajo povišanje plač v proizvodnji za pet tisoč dinarjev ter bistveno izboljšanje delovnih pogojev.

Gorenjevi delavci v Srbiji zahtevajo povišanje plač v proizvodnji za pet tisoč dinarjev ter bistveno izboljšanje delovnih pogojev. Foto: STA

"Vodstvo tovarne v Valjevu je včeraj popoldne v okviru socialnega dialoga sklenilo dogovor s sindikatom, a so ob 20.00 delavci kljub temu prekinili delo. Po dveurni prekinitvi delo od začetka nočne izmene poteka nemoteno," so nam pojasnili v družbi Gorenje in dodali:

"Zaposleni in vodstvo nadaljujemo pogovore o zahtevah delavcev, ki se nanašajo na povečanje plač in izboljšanje delovnih razmer. V skladu z ustaljeno prakso v Skupini Gorenje so zaradi izjemno visokih poletnih temperatur v proizvodnji uvedli dodatne odmore, vedno so na voljo tudi zadostne količine vode."

Delavci v tovarni, kjer je po poročanju medijev najnižja plača okoli 24.000 dinarjev, kar znaša okoli 200 evrov, najvišje pa se gibljejo okoli 36.000 dinarjev, zahtevajo povišanje plač v proizvodnji za pet tisoč dinarjev ter bistveno izboljšanje delovnih pogojev. V proizvodnih prostorih naj bi bila namreč v teh poletnih dneh temperatura višja od 40 stopinj Celzija.

Delavci se pritožujejo tudi nad tem, da viške ur zaradi delovnih sobot koristijo zgolj v decembru, nadure pa se ne izplačujejo redno ali pa so celo vštete v osnovno plačo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.