Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
9.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 21. 5. 2013, 9.04

7 let, 2 meseca

V Franciji najbolj precenjena stanovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kot piše britanski dnevnik The Economist, so v Franciji glede na prihodke gospodinjstev najvišje cene stanovanj v Evropi.

Na podlagi raziskave omenjenega dnevnika so cene najema stanovanj previsoke za kar 39 odstotkov, cene kvadratnega metra stanovanja, ki se prodaja, pa za dobro tretjino oziroma 34 odstotkov. Glede na omenjeno raziskavo je Francija po višini najemnine in prihodkov gospodinjstev najslabše uvrščena država v Evropi. V Veliki Britaniji dvakrat nižje številke glede precenjenosti stanovanj kot v Franciji Na Otoku so na podlagi podatkov raziskave najemnine stanovanj previsoke za 19 odstotkov, v Španiji, ki jo zelo dušita kriza in posledično vse večja brezposelnost aktivnega prebivalstva, pa za okoli 15 odstotkov. V Franciji cene stanovanj od izbruha hipotekarne krize celo poskočile Od začetka hipotekarne krize leta 2007 so cene stanovanj v večini evropskih držav drastično padle, v Španiji za več kot 26,5 odstotka, na Nizozemskem za 16,5 odstotka, na Otoku za dobrih 11 odstotkov, v Franciji, ki je za nemškim drugo največje gospodarstvo Evropske unije, pa so cene stanovanj celo poskočile za dober odstotek, ugotavlja omenjena raziskava. Kot ugotavljajo analitiki The Economista, je v Franciji na obzorju velik nepremičninski balon, ki po napovedih francoskih nepremičninskih agencij nikakor ni pred pokom. Kljub temu nepremičninski agenti po lanskem skoraj dvoodstotnem padcu cen nepremičnin v Franciji letos napovedujejo vsaj triodstotni padec cen nepremičnin, tudi stanovanj.

Še huje kot v Franciji v Kanadi in Hongkongu Francoski primer precenjenih nepremičnin pa očitno ni edini na svetu. V Kanadi so najemnine glede na prihodke gospodinjstev previsoke za kar 73 odstotkov, prodajna cena kvadratnega metra stanovanjske površine pa skoraj za tretjino – za 32 odstotkov. Tudi azijski tiger Hongkong ima zelo precenjena stanovanja. Najemnine so previsoke za kar 81 odstotkov, cene stanovanj pa so se od leta 2007 zvišale za več kot 109 odstotkov.

Ne spreglejte