Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2013,
15.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenija

Sreda, 5. 6. 2013, 15.48

7 let, 2 meseca

V EU-ju se nadaljuje padanje BDP-ja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tako ugotavlja Evropski statistični urad v oceni o letošnjem prvem četrtletju, med državami z več kot odstotno pozitivno rastjo sta Litva in Latvija, Slovenija z 0,7-odstotnim padcem BDP-ja.

Kot ugotavljajo analitiki Evrostata, se je bruto domači proizvod (BDP) v območju evra v prvih treh mesecih leta na ravni trimesečja skrčil za 0,2 odstotka, v celotni Evropski uniji pa za 0,1 odstotka. Na letni ravni je bil padec 1,1- oziroma 0,7-odstoten. Padec BDP-ja v območju evra malenkost večji kot v območju 27-terice Po podatkih Evropskega statističnega urada se je v zadnjem lanskem četrtletju BDP na območju skupne evropske valute na ravni trimesečja znižal za 0,6 odstotka, v državah 27-terice (EU) pa za pol odstotka, kar na letni ravni pomeni 1-odstoten padec oziroma 0,7-odstoten.

Litva in Latvija z več kot 1-odstotno gospodarsko rastjo, Slovenija s padcem Med državami z najvišjim skokom BDP-ja v letošnjem prvem četrtletju sta na vrhu Litva z 1,3-odstotnim in Latvija – v začetku prihodnjega leta bo ta baltska država uvedla evro in tako postala 18. članica območja evra – z 1,2-odstotnim porastom, rast BDP-ja sta imeli tudi Madžarska in Romunija, in sicer 0,7 odstotka, Ciper je zabeležil največji, 1,3-odstotni padec BDP-ja, Češka 1,1-odstotni, Estonija 1-odstotni, Slovenija pa 0,7-odstotni, na letni ravni pa se je slovensko gospodarstvo zmanjšalo za 3,3 odstotka. Padec BDP ob sicer vse skromnejšem izvozu slovenskih podjetij je pričakovan in po mnenju ekonomistov posledica vztrajnega zmanševanja domače porabe, ki je posledica varčevalnih ukrepov in vsesplošne negativne klime v državi. Ob padanju gospodarske rasti tudi zmanjševanje izvoza in uvoza v EU-ju in evrskem območju Izvoz se je v območju 17 držav evra na ravni trimesečja zmanjšal za 0,8 odstotka, v državah 27-terice pa za 0,6 odstotka (v zadnjem lanskem četrtletju se je izvoz zmanjšal za slab odstotek – 0,9), uvoz pa se je v prvem četrtletju letos zmanjšal za 1,1 na območju evra in 0,8 odstotka v območju držav 27-terice (v zadnjem lanskem trimesečju se je uvoz na območju držav z evrom zmanjšal za 1,2 odstotka oziroma za odstotek na območju držav celotne Evropske unije.

Ne spreglejte