Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 8. 2011,
7.35

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

revizija

Sobota, 27. 8. 2011, 7.35

5 let

V Elanu se začenja posebna revizija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V begunjskem Elanu se v ponedeljek začenja posebna revizija poslov od 1. februarja 2009, ki bo preverila nekatere domnevne nepravilnosti pri vodenju.

Na podlagi izsledkov revizije bodo nadzorniki odločili o nadaljnjih ukrepih, če se bodo ti izkazali za potrebne, je povedal predsednik novega nadzornega sveta Elana Aleš Zupančič. Na nepravilnosti so opozorili nekdanji nadzorniki Posebna revizija, ki so jo na julijski skupščin izglasovali lastniki, bo v Elanu potekala od 29. avgusta do 20. septembra, so povedali v podjetju. Revizijska družba UHY naj bi preverila nekatere nepremičninske posle in poslovanje s kadrovskimi agencijami ter poskus odprodaje tovarne v Brnici v Avstriji. Na domnevne nepravilnosti pri teh poslih so opozorili nekateri izmed bivših Elanovih nadzornikov, ki pa so zaradi notranjih nesoglasij in konflikta z upravo pod vodstvom Roberta Ferka junija odstopili. "Zimska divizija deluje nad načrtom in pričakovanji" Na skupščini so lastniki imenovali nov nadzorni svet, katerega vodenje je po konstitutivni dopisni seji 25. julija prevzel Zupančič, ki je kot upravljalec naložb zaposlen v Posebni družbi za podjetniško svetovanje (PDP) - največjemu lastniku Elana. Begunjsko podjetje v okviru svojih rednih aktivnosti spremlja že od lani. Njegova ocena je, da zimska divizija Elana deluje nad načrtom in pričakovanji, divizija Marine pa se srečuje s težavami, ki so sicer v tem trenutku značilne za celoten sektor.

Za kakšne podrobnejše ocene, ki bi jih lahko podal kot predsednik nadzornega sveta, je po Zupančičevih besedah še prezgodaj. Se pa bodo nadzorniki že na naslednji seji 5. septembra ukvarjali s tekočo problematiko podjetja in obravnavali polletne rezultate družbe. Poleg tega sta na dnevnem redu tudi podrobnejša predstavitev družbe za nekatere nove člane nadzornega sveta ter imenovanje podpredsednika.

Septembra se bodo v Elanu najverjetneje mudili tudi interesenti za lastniški vstop v begunjsko družbo, saj se bodo začeli skrbni pregledi. Za Elan naj bi do izteka roka v juliju prišlo več nezavezujočih ponudb za dokapitalizacijo podjetja, ki je sedaj v posredni državni lasti. Po skrbnih pregledih bodo lastniki potencialne Elanove partnerje pozvali k dajanju zavezujočih ponudb.

Patentni spor zaradi nove smučke? V Elanu medtem nadaljujejo z razvojem novih produktov. Med njimi je tudi zložljiva smučka, vendar naj bi se po pisanju Financ Elan zapletel v spor z izumiteljema Pavlom Škoficem in Juretom Frankom. Zupančič je po pogovorih z vodstvom in pravniki Elana zagotovil, da ni nikakršne podlage za patentni spor. Elan, ki sedaj preverja, ali ni bil podoben izum že pred 20 leti patentiran v Švici, ima namreč z izumiteljema podpisano ekskluzivno pogodbo za odkup patenta v zameno za odškodnino.

Ne spreglejte