Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2011,
17.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NLB EBRD Fructal

Sreda, 3. 8. 2011, 17.23

7 let, 2 meseca

V EBRD brez komentarjev o dokapitalizaciji NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V EBRD zaenkrat še ne komentirajo pogovorov s predstavniki države o sodelovanju v drugi letošnji dokapitalizaciji NLB.

Kot so v Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) povedali, so pogovori z državo glede dokapitalizacije največje slovenske banke še v precej začetni fazi, zato komentarjev ne dajejo. EBRD že sodelovala v lastništvu NLB Mediji so nedavno poročali, da se predstavniki države pod vodstvom agencije za upravljanja s kapitalskimi naložbami države z EBRD ne pogovarja le o 250-milijonski dokapitalizaciji NLB, kolikor je lastnikom konec junija predlagala uprava Nove Ljubljanske banke (NLB), temveč o povečanju kapitala banke v višini 400 milijonov evrov. EBRD je sicer v preteklosti že sodelovala v lastništvu največje slovenske banke. EBRD bo financirala nakup Fructala V EBRD podpirajo tudi čezmejne projekte podjetij na območju nekdanje Jugoslavije. Kot pravijo, so se v luči potrebe po spodbujanju obojestransko koristnih poslovnih vezi med gospodarskimi družbami v regiji odločili za financiranje prevzema ajdovskega Fructala s strani srbskega Nectarja. Posojilo v višini do 35 milijonov evrov EBRD bo projekt podprla z dolgoročnim posojilom v višini do 35 milijonov evrov, pričakujejo pa, da bo pripeljal do "poslovnih sinergij in zvišane dobičkonosnosti obeh podjetij". Prevzem naj bi po oceni banke s sedežem v Londonu prispeval tudi k okrepljeni gospodarski integraciji regije.

Tveganja, ki jih je moč odpraviti V EBRD menijo, da bo prevzem Fructala pozitivno vplival tudi na Fructalove dobavitelje, vseeno pa priznavajo obstoj nekaterih okoljskih in socialnih tveganj, ki pa jih je po njihovi oceni moč odpraviti.

Med glavnimi izzivi omenjajo upravljalsko prakso Nectarja na področju kadrovske politike, varnosti pri delu, preprečevanja onesnaževanja pri proizvodnji in zagotavljanja varnosti in zdravja v lokalni skupnosti ter ustrezne udeležbe vseh lokalnih deležnikov.

EBRD bo izvedla tudi revizijo spoštovanja okoljskih in socialnih standardov v Fructalu, Nectar pa bo moral oblikovati poseben akcijski načrt z ukrepi na okoljskem in socialnem področju in o njegovem uresničevanju poročati letno.

EBRD bo pri nas še naprej podpirala privatizacijo V EBRD sicer pravijo, da bodo v Sloveniji še naprej podpirali privatizacijo preostalih podjetij v državni lasti ali pod državnim nadzorom in podjetniške aktivnosti, še posebej v luči regionalne širitve poslovanja podjetij v predelovalni industriji in trgovini.

V strategiji EBRD ključni gospodarski sektorji Strategija EBRD za Slovenijo se dotika vseh ključnih gospodarskih sektorjev, med drugim pa želi banka podpirati tudi privatizacijo, konsolidacijo in prestrukturiranje finančnega sektorja ter spodbujati zasebne naložbe v infrastrukturo in energetiko.

Ne spreglejte