Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2012,
16.21

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NLB izguba

Sreda, 15. 2. 2012, 16.21

5 let

V četrtek znano lansko poslovanje NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) se bo v četrtek seznanil z lanskimi poslovnimi rezultati banke, ki bodo nato tudi javno objavljeni.

Iz rezultatov belgijske KBC, drugega največjega lastnika NLB, je moč razbrati, da bo letna izguba dosegla okoli 230 milijonov evrov.

Letošnja izguba NLB znaša okrog 230 milijonov evrov Največja slovenska banka bo tako že tretje leto zapored zaključila z izgubo. V letu 2009 je ta na ravni matične banke dosegla skoraj 24 milijonov evrov, na ravni skupine NLB pa blizu 86 milijonov evrov. Predlani se je nato izguba povzpela na dobrih 183 milijonov evrov na ravni matične banke in nekaj nad 202 milijona evrov na ravni skupine.

Glede na minuli teden objavljene poslovne izide KBC je izguba NLB letos dosegla celo okoli 230 milijonov evrov, samo v zadnjem lanskem trimesečju pa naj bi se ustavila pri 140 milijonih evrov.

Glavni razlog globokih izgub ostaja prirast slabih posojil Glavni razlog za globoke izgube NLB ostaja velik prirast slabih posojil, ki banko sili v nove in nove odpise in rezervacije. Predlani so tako te dosegle nekaj nad 477 milijonov evrov, glede na skokovito rast insolventnih postopkov v zadnjem letu in nadaljevanje krize v gradbenem sektorju pa je tudi za lani pričakovati podobno visoke številke.

Nadzorniki največje slovenske banke bodo najverjetneje obravnavali tudi nadaljnje postopke glede prodaje deleža v Mercatorju.

Nadzorni svet NLB nesklepčen pri izdaji soglasja za prodajo deleža Mercatorja Nadzorni svet na januarski seji namreč zaradi nesklepčnosti ni mogel odločati o izdaji soglasja za prodajo lastniškega deleža NLB v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju. Nadzorniki so takrat upravi predlagali, naj za odločanje o Mercatorju skliče skupščino.

V vmesnem obdobju je Agrokor umaknil ponudbo za 52,10-odstotni lastniški delež največjega slovenskega trgovca v lasti Pivovarne Laško in bank, za katerega je ponujal 221 evrov na delnico. Za ta korak se je odločil zaradi nesoglasij med prodajalci in političnega nasprotovanja prodaji v Sloveniji.

Razplet prodaje Mercatorja ostaja neznanka Kako se bo v prihodnje razpletala prodaja Mercatorja, ostaja neznanka. Nadzorni svet Pivovarne Laško je v torek upravi pivovarne naložil, da skupaj s konzorcijem prodajalcev Mercatorja nadaljuje aktivnosti glede prodaje trgovca. NLB, ki ima v lasti 10,75 odstotka Mercatorja, ves čas vztraja, da mora te delnice prodati, saj lastništvo podjetij ni naloga banke.

Prodaja Mercatorja je aktualna tudi v luči potreb po dodatnem kapitalu. V okviru usklajene evropske dokapitalizacije bi morala namreč NLB zbrati vsaj 320 milijonov evrov novega kapitala, prodaja Mercatorja pa bi k temu lahko prispevala. Način dokapitalizacije NLB sicer ostaja odprt, nova vlada pa si želi v prvi vrsti najti zasebne investitorje.

Novega predsednika uprave NLB bodo iskali z mednarodnim razpisom Odprto pa bo po četrtkovi seji nadzornikov skoraj gotovo ostalo ime novega prvega moža banke. Predsednik uprave Božo Jašovič je namreč decembra lani zaradi nesoglasij z državo kot največjim lastnikom v zgodbi z Mercatorjem odstopil, a opravlja naloge do imenovanja naslednika.

Minister za finance Janez Šušteršič je že napovedal, da bo država novega predsednika uprave iskala z mednarodnim razpisom, v javnosti pa že kroži nekaj slovenskih kandidatov za to pomembno a v trenutnih razmerah nehvaležno mesto v slovenskem finančnem sistemu.

Ne spreglejte