Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2010,
10.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 15. 12. 2010, 10.57

7 let, 2 meseca

V Atenah med stavko hudi izgredi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med vsedržavno stavko v Grčiji so v Atenah izbruhnili hudi izgredi. Pred poslopjem parlamenta so policisti proti množici, ki je metala kamenje in molotovke, uporabili solzivec.

Zamaskirani protestniki so skušali vdreti tudi v poslopje finančnega ministrstva, na katero so odvrgli zažigalna sredstva. Območje okoli finančnega ministrstva na trgu Sintagma je zato zajel gost dim. Pred bližnjim parlamentom so medtem potekali spopadi med jeznimi demonstranti, ki so med drugim razbijali tudi vozila, in policijo. Tam naj bi vladal kaos. Protestniki so se lotili tudi poslanca Nekateri protestniki so se s pestmi lotili tudi nekdanjega ministra in sedanjega poslanca konservativcev Kostisa Hacidakisa. 45-letni poslanec, ki naj bi bil le lažje poškodovan, se je moral pred množico zateči v poslopje parlamenta.

Nasilno tudi v Solunu Nasilje je izbruhnilo, ko se je okoli 20.000 protestnikov med 24-urno splošno stavko v Atenah odpravilo proti parlamentu. O izbruhu nasilja med protestnimi shodi poročajo tudi iz Soluna. Tam naj bi nasilna mladina metala zažigalne bombe na vladno poslopje ter poškodovala več bank in trgovin.

V Grčiji so sicer zaradi stavke zaprte vse šole, bolnišnice in ustanove javnega sektorja. Po vsej državi, ki je zaradi stavke delavcev javnega prometa zastala, potekajo tudi protesti, ki sledijo novemu svežnju varčevalnih ukrepov.

Parlament sprejel nov paket vladnih ukrepov Grški parlament je v torek sprejel nov paket vladnih ukrepov, ki predvidevajo novo znižanje plač, neprostovoljne premestitve zaposlenih v javnem sektorju in zrahljanje zaposlitvenih zakonov. Za ukrepe je glasovalo 156 poslancev, proti pa 130.

Bruto mesečne plače v podjetjih, ki so v lasti države, bodo sedaj lahko znašale največ 4000 evrov, vse državne plače, ki presegajo 1800 evrov, pa bodo po novem zakonu znižali za 10 odstotkov.

Novi ukrepi so nujni za prejem mednarodne pomoči V grški vladi pojasnjujejo, da je njihovo sprejetje nujno, če želi Grčija še naprej prejemati mednarodno finančno pomoč. Evropska unija in Mednarodni denarni sklad (IMF) sta Grčijo maja rešila pred bankrotom s 110 milijardami evrov pomoči, v zameno za pomoč pa sta od te države zahtevala, da sprejme stroge varčevalne ukrepe.

Ne spreglejte