Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 9. 2011,
15.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zaposleni plače

Torek, 27. 9. 2011, 15.18

7 let, 2 meseca

V Adrii čakajo na soglasje zaposlenih glede novih kolektivih pogodb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodstvo podjetja do petka, dneva D, pričakuje soglasje zaposlenih, najtrši oreh še vedno stevardese …

"Pogajanja so končana," je za Planet Siol povedal glavni izvršni direktor Adrie Airways Klemen Boštjančič. Žogica je zdaj pri zaposlenih, njihovi sindikalni voditelji so dejavno sodelovali na precej trdih in dolgotrajnih pogajanjih, rezultat teh pa so predlogi treh novih kolektivnih pogodb – za stevardese, pilote in druge zaposlene na Adrii Airways. Razlika v plači zaposlenega je lahko tudi osemdesetodstotna Z novimi kolektivnimi pogodbami, ki jih konec koncev zahtevajo tudi banke upnice, ki bodo konvertirale del terjatev v kapital Adrie Airways, želi vodstvo podjetja, ki je na robu preživetja, zmanjšati stroške. Vodstvo želi v teh kriznih razmerah odpraviti dodatke k plačam in razliko v plačah med posameznimi kategorijami zaposlenih. Po neuradnih podatkih se plača zaposlenega pri letalskem osebju na enakem delovnem mestu ob enakem obsegu del lahko razlikuje tudi do osemdeset odstotkov. Take razlike želimo zmanjšati, zagotavljajo v vodstvu slovenskega nacionalnega prevoznika. Po novem naj bi se plača stevardese gibala okoli 1350 evrov neto, seveda če bo kolektivna pogodba za okoli 120 stevardes zares dobila podporo med stevardesami, v skupno nekaj več kot 450-članskem kolektivu.

Bodo morali Adrijini piloti in stevardese za enako plačo delati vsaj tretjino več? Z novo "kolektivko" želi slovenski nacionalni prevoznik dvigniti tudi svoje normative, ki so v primerjavi z drugimi letalskimi prevozniki precej, precej skromni. "Tudi piloti in stevardese bodo morali za enako osnovno plačo delati več kot do zdaj," napovedujejo v vodstvu Adrie Airways. Neuradno naj bi Adrijini piloti in stevardese morali v prihodnje delati v povprečju za tretjino več, kot delajo zdaj, pa tudi potem bodo v Adrii Airways normativi še precej pod normativi drugih evropskih letalskih družb. Če bodo seveda nove kolektivne pogodbe za stevardese, pilote in druge zaposlene v podjetju sploh dobile podporo, sicer ne preostane drugega kot stečaj podjetja." Verjamem, da bodo zaposleni spoznali vso dimenzijo problema Adrie Airways," prepričano pravi Klemen Boštjančič.

Delničarji Adrie Airways so na nedavni skupščini soglasno podprli državno dokapitalizacijo družbe v višini 50 milijonov evrov in konverzijo dela bančnega dolga v višini skoraj 20 milijonov evrov v kapital podjetja. Pogoj za vse to pa je seveda soglasje zaposlenih o novih kolektivnih pogodbah!

Ne spreglejte