Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 1. 2011,
21.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 1. 2011, 21.26

7 let, 2 meseca

Uspešni poslovneži o tem, kako navzgor tudi v težkih časih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Obrnjeni sistem vrednot je osrednji razlog za krizo, v kateri se je znašel svet, so izpostavili uspešni poslovneži, ki so sodelovali na okrogli mizi Zavoda Ypsilon na Bledu.

Soustanovitelj družbe Seaway Group Japec Jakopin je pojasnil, da je danes čas velikih sprememb, ki se občutijo kot kriza in izhajajo iz krize vrednot. Tradicionalne vrline, kot so zmernost, previdnost in krepost so postale nekaj negativnega in tisti, ki so se po njih ravnali, so bili videni kot slabiči. "Problematično je uspeh meriti z rastjo BDP" Da je sistem kapitalizma sistem obrnjenih vrednot, je prepričan generalni direktor družbe Medis Tone Strnad. Problematično je uspeh in razvoj meriti z rastjo bruto družbenega proizvoda, saj so na svetu resursi omejeni, pa je opozoril Jakopin. Taka nepremišljena rast za sabo potegne velik problem na socialnem, kulturnem in okoljskem področju, je dejal in dodal, da bo potrebno dosežke meriti glede na te vidike. Prevelika prepredenost politike z gospodarstvom Strnad je izpostavil objektivno težavo Slovenije kot majhne težave, to je prepredenost politike in gospodarstva. Jakopin pa je spomnil tudi na generacijske razlike, ki jih je poudarila civilizacija, in po katerih otroci in starejši niso videni kot "uporabni" del družbe. Zlasti gre tu za starejše, katerih modrosti in izkušenj družba, ki se osredotoča na aktivno delovno obdobje, ne zna ceniti.

Pravih zgledov je v družbi premalo, je prepričan direktor družbe Postojnska jama Marjan Batagelj, ki je za različna obdobja slišal izraz krize vrednot. "S skladnostjo misli, besed in dejanj, kar bi odražalo naš jaz, bi bila obdobja, ko se sklicujemo na krizo vrednot bolj redka," je prepričan Batagelj. Meni, da bi bila prav ta duhovna rast tista, ki bi jo bilo potrebno privzgajati.

"Šola je močno zaostala za časom" Vendar je v šolah tudi vrsta drugih problemov. "Šola je močno zaostala za časom, zato je v hudi nevarnosti, ker je postala zelo nezanimiva. Učitelji nimajo resursov, tehnologij in načinov, kako pritegniti pozornost otrok," je opozoril Jakopin in pozval k premisleku o tem, kako izkoristiti potencial mladih ljudi.

Batagelj: Treba je prepoznati potencial Batagelj je ob tem dodal, da je problematična uravnilovka, h kateri težimo. Zato tudi učitelji več pozornosti namenjajo podpovprečnim učencem, da dosežejo povprečje, kot tistim, ki kažejo velik potencial. Zato je potrebna diferenciacija in prepoznavanje izjem.

Za uspeh pa so sogovorniki mlademu občinstvu Zavoda Ypsilon svetovali, naj poslušajo sami sebe, svoje srce in trdo ter s pametjo delajo tisto, kar jih veseli in kar znajo. Samosvojost in zvestoba samemu sebi sta recept za uspeh, je prepričan Batagelj.

Ricardo Illy poudarja sposobnost komuniciranja Kot osrednji govornik je pred okroglo mizo z naslovom Navzgor tudi v težkih časih spregovoril predsednik upravnega odbora Gruppo Illy Riccardo Illy, ki je kot enega zapostavljenih spretnosti dobrega menedžerja izpostavil sposobnost komuniciranja. Predstavil je svoje izkušnje z upravljanjem skupine, ki okrog krovnega podjetja združuje več manjših družb. Pojasnil je, da je njihov model upravljanja, da vsako podjetje znotraj skupine vodi njegov ustanovitelj.

Spomnil je na nekatere velike spremembe, ki so se zgodile pri upravljanju v zadnjih desetletjih. Poleg velikih sprememb v komunikacijskih poteh, v okviru katerih bo pri promociji vse pomembnejša vloga interneta, je povezanost upravljanja organizacij z družbenim in okoljskih vidikom, ki jim pozornost vse bolj posvečajo tudi potrošniki.

Ne spreglejte