Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 5. 2014,
18.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mladinska knjiga prodaja

Četrtek, 29. 5. 2014, 18.00

7 let, 2 meseca

Usoda Mladinske knjige še vedno v zraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Usoda Mladinske knjige založbe po tem, ko družba Učila International ni poravnala kupnine za kupljene delnice, ostaja neznana.

Banki prodajalki nadaljnjih korakov ne komentirata, v Učilih pričakujejo vrnitev polmilijonske are. Iz agencije za varstvo konkurence pa so sporočili, da priglasitev koncentracije ni bila popolna.

Prodajalki Mladinske knjige, Abanka in Nova Ljubljanska banka (NLB), prodajnega postopka ne komentirata, temveč bosta zainteresirano javnost obveščali z javnimi objavami.

V torek sta sicer izrazili pričakovanje, da bo družba Učila International v skladu s svojimi pogodbenimi obveznostmi poravnala kupnino za 51,2-odstotni delež založbe, za katerega je na aprilski dražbi ponudila najvišjo ceno.

Direktor Učil Srečko Mrvar bi moral kupnino poravnati do roka, ki se je iztekel v torek opolnoči. Čeprav je plačal pol milijona evrov varščine, pa je od nakupa odstopil, kar je med drugim utemeljil s tem, da še niso prejeli odločbe Javne agencije RS za varstvo konkurence o priglasitvi koncentracije. Brez te po njegovih besedah nakup delnic ni dovoljen. Brez odločbe agencije ni šlo "V skladu z določbo 44. člena zakona o preprečevanju omejevanja konkurence po izvršeni priglasitvi brez odločbe agencije za varstvo konkurence o skladnosti koncentracije ne moremo pridobiti delnic, ki bi predstavljala pridobitev kontrole," pravijo v Učilih.

Kot drugi razlog je Mrvar navedel, da banke upnice, med katerimi sta tudi prodajalki Abanka in NLB, Mladinski knjigi niso dale soglasja za prenos delnic, zaradi česar bi lahko zahtevale takojšno povrnitev vseh posojil.

Iz agencije za varstvo konkurence so danes sporočili, da so 12. maja prejeli priglasitev koncentracije. Ker pa ni vsebovala vseh podatkov, potrebnih za pravilno presojo učinkov koncentracije, so zahtevali njeno dopolnitev, vendar odgovora še niso prejeli. V tako kratkem času ne morejo presoditi "Agencija mora izdati odločbo ali sklep o uvedbi postopka v 25 delovnih dneh od prejema popolne priglasitve. Ker priglasitev še ni popolna, ta rok še sploh ni začel teči," trdijo na agenciji.

"Od dneva priglasitve koncentracije do dneva, ko je podjetje Učila International očitno odstopilo od nakupa, je minilo le 11 delovnih dni. Vsem udeleženim je moralo biti ob podpisu pogodbe znano, da v primeru kompleksnejših koncentracij agencija v tako kratkem času ne more izvesti celovite presoje učinkov koncentracije. Zato je več kot očitno, da neuspeh te prodaje nima nobene povezave s trajanjem našega postopka," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte