Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2011,
11.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vlak

Četrtek, 25. 8. 2011, 11.17

7 let, 2 meseca

Uslužbenci hrvaških železnic na vlakih prodajali svojo hrano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaške železnice so odpustile 14 natakarjev in kuharjev, ki so osem let v mednarodnih vlakih prodajali svojo hrano in pijačo ter tako podjetje oškodovali za približno 1,5 milijona evrov.

Skupino so razkrili zasebni preiskovalci, ki so kot potniki spremljali početje članov skupine v vlakih na relaciji Zagreb - Dunaj, ki so peljali čez Slovenijo. Policija je ugotovila, da so natakarji in kuharji svojo hrano in pijačo prodajali tudi na mednarodnih vlakih, ki povezujejo Zagreb z Münchnom in Zürichom. Uprava Hrvaških železnic je odpustila tudi enega od teh natakarjev, 13 jih je dobilo ponudbo podjetja o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja, eno osebo pa so opomnili. Prijavili okoli 1200 kun, zaslužili veliko več Zasebni preiskovalci so ugotovili, da so natakarji in kuharji na posameznem potovanju med Zagrebom in Dunajem običajno prijavili okoli 1200 kun (160 evrov) od prodaje hrane in pijače, medtem ko so v resnici zaslužili od štiri do pet tisoč kun (od 540 do 670 evrov), je za Jutarnji list povedal zasebni preiskovalec Goroslav Šmaguc. Za storitve v 99 odstotkih niso izdajali računov Za storitve na vlakih v 99 odstotkih primerov potnikom niso izdajali računov, pred vrnitvijo v Zagreb pa so jih nekaj natisnili, da bi prikazali, da so nekaj prodali, je še povedal zasebni detektiv.

Živila so na vlak prinesli na skrivaj Skupino so spremljali mesec in pol. Ugotovili so, da so živila, ki so jih prodajali na vlaku, nakupovali v trgovinah pri glavni železniški postaji v Zagrebu. Na vlak so jih prinesli skrivaj pred prihodom v službo, nato pa so pred odhodom vlaka nanj uradno prinesli hrano in pijačo Hrvaških železnic.

Pivo so ponujali po vsaj trikratni ceni Preiskovalec je dejal, da so med drugim prodajali pivo iz dvolitrskih plastenk, čeprav v ponudbi Hrvaških železnic sploh ni imeli točenega piva. Liter piva so prodajali za 40 kun (5,35 evra), medtem ko so zanj v trgovinah plačali vsaj trikrat manj. Preiskovalci so fotografirali natakarje in kuharje, ki kupujejo živila, jih nesejo v svoje avtomobile in nato prelagajo na vlak. Imajo več kot 120 strani dokaznega materiala. Policisti pa ugotavljajo tudi ostale podrobnosti in skušajo ugotoviti, kdor je bil vodja skupine.

Zasebni preiskovalci so v podjetju Hrvaške železnice pred nekaj leti razkrinkali tudi delavce, ki so v Zagrebu dnevno kradli od 400 do 500 litrov nafte iz lokomotiv in jo prodajali na črnem trgu, ter železničarje, ki so lani v Kninu kradli in prodajali baker.

Ne spreglejte