Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2019,
7.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek

Ponedeljek, 25. 2. 2019, 7.00

5 let, 1 mesec

"Uresničujem vizijo sveta brez zavržene hrane"

Oglasno sporočilo

Mladi podjetnik Dalibor Matijević je v zadnjih osmih letih ustanovil kar šest start up podjetij, podjetniško pot pa prepleta s trajnostnimi socialnimi inovacijami za ljudi in okolje. Socialni čut do narave in sočloveka nosi v sebi že od otroških let, pomoč pa nudi vsem, ki jo potrebujejo. Je ustanovitelj in lastnik blagovne znamke ter trgovine Robin Food, s katero se loteva globalnih problemov na področju družbene odgovornosti.

"Razmišljal sem o junaku Robinu Hoodu, kako je z možmi v pajkicah pomagal ljudem v stiski. Navdihnil me je, da sem ustanovil socialno podjetje in trgovino Robin Food, prek katere omogočam dostop do hrane vsem in skrbim za bolj odgovoren odnos do nje ter do okolja." | Foto: "Razmišljal sem o junaku Robinu Hoodu, kako je z možmi v pajkicah pomagal ljudem v stiski. Navdihnil me je, da sem ustanovil socialno podjetje in trgovino Robin Food, prek katere omogočam dostop do hrane vsem in skrbim za bolj odgovoren odnos do nje ter do okolja."

Dalibor, praviš, da je socialni čut v tebi prisoten že od nekdaj. Od kod torej ideja o ustanovitvi socialnega podjetja Robin Food?

Ljudje v povprečju zavržemo kar tretjino hrane, kar samo v Evropi znaša 88 milijonov ton na leto. Ta podatek je skrb vzbujajoč. Poglobil sem se vase in začel razmišljati, kako lahko pripomorem k dosegu cilja, da na ravni EU do leta 2030 prepolovimo količino zavržene hrane. Skladno s tem sem se trudil ustvariti nekaj novega in drugačnega. Razmišljal sem o Robinu Hoodu, kako je z možmi v pajkicah pomagal ljudem v stiski. Zgodba me je navdihnila, da sem ustanovil socialno podjetje in odprl trgovino Robin Food, prek katere omogočam ugodnejši dostop do hrane.

Omenil si, da je dostop do hrane v tvoji trgovini ugodnejši. Kako s tem pripomoreš k zmanjšanju odpadkov hrane?

Z ekipo smo vzpostavili spletni portal, ki je združen znotraj projekta FoodPlusX in omogoča nabavo hrane po nižji ceni. S tem smo dosegli, da manj še užitnih živil konča v smeteh. Na tak način pomagam ljudem, skrbim za bolj odgovoren odnos do hrane in okolja ter uresničujem vizijo sveta brez zavržene hrane. Le zakaj bi povsem užitna hrana, ki je sicer lahko blizu izteka roka trajanja ali pa je dobavitelj le spremenil embalažo, morala končati v smeteh? Menim, da hrana ni in ne sme biti odpadek.

EUandME | Foto:

Od kod si črpal izkušnje na področju podjetništva?

Izkušnje v podjetništvu sem dobil ob študiju, ko sem se v poslovnem svetu preizkusil v različnih panogah. Udeležil sem se podjetniških izobraževanj, kjer sem se naučil, kaj je uspešno in kaj ni. Našel sem se na področju reševanja problematike zavržene hrane in družbene odgovornosti. Ker je pomembno tudi sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, se povezujemo z domačimi pridelovalci sadja in zelenjave ter tako podpiramo slovenske izdelke in pridelke. Sodelujemo še z dobavitelji iz preostalih držav članic EU, kot so Italija, Avstrija, Hrvaška in Poljska ter s partnerskimi dobrodelnimi institucijami, ki predelujejo odpadno blago. Prek njih dobivamo tudi preostale surovine, ki jih je mogoče predelati in ponovno uporabiti.

Kakšni so tvoji cilji za prihodnost?

Rad bi se razvil na področju družbene odgovornosti in Robin Food razširil tudi na druge trge EU ter se povezal s t. i. bankami hrane (food banks). Menim, da je problematika o preveliki količini zavržene hrane prisotna povsod, zato je pomembno, da krepimo zavedanje o pravilnem ravnanju z njo, kar se na ravni EU že rešuje. Zavržena hrana je namreč posledica številnih dejavnikov, a na prvem mestu so naše odločitve in odgovorno ravnanje z njo.

EUandME | Foto:

Imaš kakšen nasvet za mlade, ki želijo izboljšati svet in okrepiti družbeno odgovornost?

Postati junak je najlažja naloga, bojevati se proti neodgovornemu ravnanju s hrano in do okolja pa je tisto najtežje in predstavlja izziv, ki ga želim rešiti. Vse namreč lahko dosežeš z vztrajnostjo, pozitivno naravnanostjo in s pravo ekipo, ki te na vsakem koraku popolnoma podpira. Poišči torej tisto, kar te osrečuje in izpopolnjuje. Le tako boš uresničil svoje sanje, našel samega sebe in naredil spremembo za prihodnje generacije.

O vseevropski kampanji #EUandME

Evropska komisija je 9. maja 2018, na dan Evrope, začela vseevropsko kampanjo #EUandME, ki mlade Evropejce ozavešča o vlogi EU v njihovem življenju ter o tem, kakšne možnosti in priložnosti jim ponuja. Osredotoča se na pet tem, ki so blizu mladi generaciji: (1) mobilnost, (2) človekove pravice, (3) znanja, spretnosti in poslovanje, (4) trajnostni razvoj, (5) digitalno okolje. Veliko mladih se namreč ne zaveda prednosti življenja v EU, kot so varovanje temeljnih človekovih pravic, pravica do življenja in dela v drugi državi članici, pravica do zagotovljenega dostopa do interneta od doma ali na potovanju. Evropska komisija je s kampanjo odprla pomemben dialog o priložnostih znotraj EU ter o sodelovanju mladih pri odločanju o prihodnosti evropske povezave.

Več informacij na: euandme.eu

Naročnik oglasnega sporočila je SA Mostra.

Ne spreglejte